OLJE OG GASS

Risikerer stopp for gasslekkasjeprosjekt

HVA SKJER? OLFs gasslekkasjeprosjekt har vært en suksess, men ved årsskiftet er prosjektperioden egentlig over. Prosjektleder Dag Petter Berg vet ennå ikke hva som skjer med prosjektet etter det.
HVA SKJER? OLFs gasslekkasjeprosjekt har vært en suksess, men ved årsskiftet er prosjektperioden egentlig over. Prosjektleder Dag Petter Berg vet ennå ikke hva som skjer med prosjektet etter det. Bilde: OLF
Mona StrandeMona StrandeJournalist
3. okt. 2008 - 13:28
Vis mer

Gasslekkasjeprosjektet har bidratt til at antall gasslekkasjer på norsk sokkel er redusert fra 40 i 2002 til ti i 2007. Under årets ONS mottok prosjektet Petroleumstilsynets HMS-pris, og også i år ligger bransjen an til å holde antall lekkasjer innenfor det magiske titallet.

Arbeidernes fortjeneste

– Det er først og fremst fagarbeiderne og ledelsen på plattformene, faste og flytende anlegg, som har gjort en kjempeinnsats for å komme dit vi er i dag i forhold til hvor vi var da prosjektet startet, sier prosjektleder for OLFs gasslekkasjeprosjekt, Dag Petter Berg i StatoilHydro.

Da prosjektet startet opp og satte sine målsettinger, hadde de ikke trodd de ville få antallet lekkasjer ned til ti før i 2008. Selv om de klarte dette allerede ett år før tiden, har de ikke justert målsettingene.

– For alt HMS-arbeid er det egentlig målet null, men fra det nivået vi var på må vi ha konkrete og realistiske målsettinger på veien, sier Berg.

En rekke tiltak

Han kaller prosjektets suksess en vellykket kombinasjon av å jobbe på tvers i bransjen, samtidig som prosjektet har vært bevisst på å få informasjon som bidrar til god praksis og gode arbeidsmetoder direkte ut til de som jobber i den skarpe enden på anleggene.

Etter fase 1 ble det gjort omfattende analysearbeid som endte i konkrete anbefalinger om utstyr, vedlikeholdsregler og kompetansekrav hos den enkelte. Gjennom operativ ledelse i de enkelte selskapene fikk de ansatte beskjed om å se hvor de sto i forhold til anbefalingene.

I fase 2 ble det lagt opp til en bredere dialog basert på erfaringer fra de installasjonene som hadde færrest lekkasjer. Påstander som beskrev god arbeidspraksis ble sendt ut til samtlige installasjoner, og de skulle gjennomføre en egenvurdering av sin praksis i forhold til de andres.

– Engasjementet blant utøverne er nok en del av årsaken til at det har gått så bra. De har klart å holde fokus på hva som skjer, både i den skarpe enden og høyt oppe i selskapets ledelse, sier Berg.

Usikker fortsettelse

Ved utgangen av året en ny fase av gasslekkasjeprosjektet over. Hva som skjer etter det er ennå ikke bestemt. Prosjektgruppa og OLF jobber for tiden med å finne ut om det blir en ny prosjektperiode, og hvordan man sikrer at fokuset på gasslekkasjer holdes like høyt som nå.

– Problemstillingen er at et prosjekt har begrenset levetid, mens gasslekkasjer er en kontinuerlig utfordring. Det er full enighet om at dette er et viktig område som vi fortsatt må ha høy fokus på, og vi diskuterer nå hvordan vi kan sikre det i bransjen generelt og det enkelte selskap spesielt. Vi ønsker ikke å avslutte noe, men må samtidig vurdere om prosjektformen er den riktige måten å ta dette videre på, sier Berg.

Den avgjørelsen må de fatte før årsskiftet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.