IKT

Ringetoner for millioner

Finn Halvorsen
25. mars 2004 - 11:19

Bedriften ble startet for fire år siden av presten og musikeren Morten Arnesen, som blant annet kan skilte med tre egne plater utgitt på Universal.

Nå er han leder for en bedrift med 11 fast ansatte og et tyvetalls produsenter i alle verdenshjørner.

Budsjettert omsetning i inneværende år er på 11 millioner kroner med et forventet overskudd på to millioner. Det vil i så fall bli første år med overskudd. Det er først i den senere tid ringetoneproduksjonen har gitt vellyd også i aksjonærenes ører.

Teknologiavhengig

Soundonweb er kanskje ikke et typisk teknologiselskap, selv om det sitter tre utviklingsfolk med tung datakompetanse i produksjonsavdelingen. Denne avdelingen består ellers av folk som har ansvar for å holde orden på innhold og sørge for kontinuerlig påfyll av nytt. De står også for mating ut til kundene. I dette arbeidet er de svært avhengig av en avansert database som holder orden på ringetoner i utallige varianter.

- Med 100 prosent digitale produkter er vi svært avhengige av vår database- og serverfunksjoner, samt skreddersydde og gode grensesnitt mot våre kunder. Bryter dette sammen, står vi på bar bakke, sier Arnesen.

Overvåker musikkmarkedet

- Vi har kontinuerlig overvåking av ulike kilder hvor vi henter ideer til nye ringetoner, som for eksempel hitlister, filmer, TV-programmer og ulike arrangementer. Selve produksjonen er faktisk ganske avansert. Det høres enkelt ut, men vi har faktisk en manual på rundt 100 sider som beskriver hvordan produksjonen av de ulike ringetonenes formater skal foregå. Det er en hel vitenskap, sier Arnesen.

De første monotype ringetonene var ganske enkle. Dagens polyfoniske med trommer, bass og piano i opp til 40 toner, er straks mer kompliserte.

Verktøyet som benyttes lyder navnet midi. Det er et signal som mates inn i en synteziser, som egentlig er en database inneholdende 128 ulike lyder som spenner over det aller meste av musikalske uttrykk. Moderne mobiltelefoner har slike syntezisere innebygget.

- Kunden kjøper med andre ord bare det tilpassede midi-signalet som styrer synteziseren i mobiltelefonen slik at man får den ønskede melodien, sier Arnesen. Dette er bare ett format. I tillegg kommer såkalte true-tones, hvor musikken gjengis i modifisert og konvertert form slik den er innspilt på plate, sound-alikes, for eksempel kopi av Britney Spears.

Hele 80 navn står på Soundonwebs kundeliste. De deltok nylig også på 3GSM World Congres i Cannes. Arnesen regner med at listen blir enda lengre etter det besøket.

Ringetoner står for ca. 70 prosent av omsetningen. Av andre produkter nevnes en publiserings- og distribusjonstjeneste for multimedia, som blant annet VG, Aftonbladet og Bergens Tidende benytter seg av. Denne vil gjøre hverdagen for journalister lettere i forhold til opptak, redigering og publisering av multimedietjenster.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.