IT

Reprise av IT-politikken

Per Morten Hoff i IKT Norge er spent på om regjeringen klarer å organisere forvaltningen slik at investeringene i IT gir mer tjenesteyting igjen for hver skattekrone.
Per Morten Hoff i IKT Norge er spent på om regjeringen klarer å organisere forvaltningen slik at investeringene i IT gir mer tjenesteyting igjen for hver skattekrone. Bilde: Espen Zachariassen
Espen Zachariassen
7. okt. 2009 - 16:54

IT-politikken i den nye Soria Moria-plattformen er for det meste gjentakelse av satsingene i forrige periode.

- Den inneholder mye bra, men regjeringen må sørge for skikkelig omorganisering for at det offentlige skal få mer ut av pengene ved å ta i bruk informasjonsteknologi, sier generalsekretær Per Morten Hoff i IKT Norge.



Fornying

Regjeringsplattformen ble lagt frem onsdag ettermiddag. Her heter det blant annet:

- Fornying av offentlig sektor skal skje gjennom forbedret bruk av teknologi, utnytting av beste praksis og en mest mulig hensiktsmessig organisering.

- Regjeringen vil satse på elektroniske løsninger, både innkjøpsverktøy og nettverk for innkjøpere.

- Effektive elektroniske løsninger, som elektronisk faktura, kan frigjøre store ressurser.

- IKT er et viktig redskap i arbeidet med å fornye og effektivisere offentlig sektor. Vi skal satse videre på felles standarder for utveksling av data, felles infrastruktur, som gir helhetlig kontaktflate for brukere og tilrettelegging for gjenbruk av offentlige informasjonsressurser.



Gratis data

Videre skriver regjeringen at den vil:

- at offentlig informasjon som hovedregel bør være gratis tilgjengelig for alle i digital form

- videreføre og styrke arbeidet med elektronisk ID og elektronisk signatur

- forsvare prinsippet om nettnøytralitet

- tilby flere digitale selvbetjeningstjenester til innbyggere og næringsliv

- at offentlige IT-løsninger i større grad skal basere seg på åpne standarder



Bekymret

IKT Norge overleverte en egen IT-politisk plattform til regjeringspartiene før forhandlingene var i havn. Hoff er delvis fornøyd.

- Joda, dette har vi hørt før. Her er det mye bra, men det som bekymrer meg er om regjeringen tar tak i organisasjonsmessige utfordringer for at IT-lønsningene skal få effekt. Dette er en sentral del av fornyingen i offentlig sektor som de fire-fem siste regjeringene har slitt med, sier Hoff i en kommentar til Teknisk Ukeblad.

- Dette er spørsmål vi venter spent på i neste runde, når arbeidsfordelingen i ulike departementer er klare, sier Hoff.



Tier om bredbånd

Plattformen bringer intet om milliardsatingen på bredbånd opp til 50 Mbit/s innen 2015.

Regjeringserklæringen trekker frem at Stoltenberg II skal fortsette arbeidet for å tilrettelegge for bredbånd med tilstrekkelig kapasitet til å møte fremtidige behov innen skole, helse, næringsliv og husholdninger i hele landet

- Dette er fine ord og kan bli en bra satsing. Men det er helt klart en miss at de ikke har fått mer konkrete ting om bredbåndssatsingen, mener Hoff.

- Her kan det komme fler detaljer senere, legger han til.



Gammelmodig

I en pressemelding fra IKT Norge onsdag ettermiddag er organisasjonen skuffet over manglende nytenkning.

- Dessverre har regjering ikke kommet så langt i sine politiske fremtidstanker at Norges tredje største næring har fått en synlig plass i næringspolitikken. Samtlige partier var under valgkampen enige om at kunnskapindustrien er viktigere enn tradisjonell industri for Norges fremtid. Likevel nevnes ikke IKT i kapittelet om næringspolitikk, skriver prosjektdirektør Liv Freihow.

- Det er tegn på en gammelmodig politikk når rederinæringen blir tilgodesett med særfordeler mens IKT næringen, som er nøkkelen til vekst og innovasjon i alle næringer og i offentlig sektor, fortsatt mest blir ansett som et verktøy for administrasjon, heter det i pressemeldingen.



Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.