ENERGI

Regnesterk utfordrer

31. aug. 2001 - 14:14

National Instruments melder seg nå på i kampen om et maskinvaremarked som fra før flommer over av stadig bedre og billigere utstyr. Overlegen regnekraft og et anerkjent programmeringsverktøy er våpnene leverandøren bruker for å stjele markedsandeler fra etablerte leverandører av programmerbare logiske styringer (PLS) og distribuerte signalmoduler.

Fieldpont 2000 heter utstyret som skal klare biffen – en distribuert signalstasjon for innsamling av forskjellige typer måledata. Hver stasjon kan bestå av en prosessor- / nettverksenhet og et utvalg moduler for inngangs- og utgangssignaler. Nettverksenheten kan være for Ethernett, seriekommunikasjon eller feltbussen Foundation Fieldbus.

Så langt er det lite som skiller Fieldpoint fra konkurrentenes utstyr. Det som gjør utstyret spesielt er at det har et innebygd sanntids operativsystem som kjøres på egne prosessorer, og kraft nok til å utføre ganske avanserte matematiske regneoppgaver – en kraft som mange PLS-programmerere har etterlyst i årevis. Dessuten er det basert på National Instruments anerkjente Windows-baserte grafiske programmeringsspråk Labview Real-Time.

Drømmekraft

– Fieldpoint 200 kan utføre matematiske oppgaver og analyser som du bare kan drømme om med en PLS, påstår daglig leder i National Instruments AS, Vidar Grønås.

Nyskapingen er en slags sanntids-PC som er komprimert og pakket inn i en liten boks – egnet for montering i barske industrielle miljø. Du får rett og slett Labview-funksjonalitet i en feltmontert enhet.

Labview har gjennom de mange årene det har vært på markedet etablert seg som et usedvanlig sterkt varemerke – programmeringsspråket har en stor og trofast tilhengerskare blant ingeniører som utvikler løsninger for innsamling, lagring, presentasjon og analyse av måledata.

Fleksibelt verktøy

– Styrken er at du får et høynivå programmeringsspråk som du kan bruke til å bygge anvendelser svært fort og effektivt, samtidig som du har stor fleksibilitet, hevder Grønås.

Når Labview Real-Time kom på markedet for et års tid siden, fikk brukerne også muligheten til å utvikle sanntidssystemer med Labview-programmer innbakt. Programkodene kunne lastes ned i mikroprosessorbaserte innstikkort eller styreenheter som ble montert i PC-en. Nå kan de samme programkodene også lastes ned i de frittstående Fieldpoint 2000-enhetene.

Måler og styrer

– Dermed har du et intelligent nettverksbasert system for måling og styring. Det er stabilt, det er deterministisk, det kan kjøre dedikerte reguleringskretser, og du kan lage avanserte løsninger med fuzzylogikk, statistisk prosesskontroll og andre funksjoner, hevder Grønås.

At det er deterministisk betyr at tiden det tar å gjennomføre en oppgave kan forutses – noe som er svært viktig i industrielle kontrollsystemer.

National Instruments har med andre ord tatt et steg inn i døråpningen til automatiseringsmarkedet. Til nå har det mest dreid seg om datainnsamling og presentasjon av måledata.

Kombinerte oppgaver

Hvem er det så som kommer til å kjøpe det nye vidunderet? Brukere som har behov for å integrere testsystemet i produksjonsprosessen kan finne systemet nyttig, særlig hvis de også ønsker å kombinere innsamling av måledata med kontrollfunksjoner.

– Vi går først løs på de eksisterende kundene; de som allerede er frelst på Labview sier Vidar Grønås. Han nevner undervannsanvendelser offshore som et potensielt marked. – Der er det ofte snakk om spesielle behov. Et eksempel er styring av miniubåter. Hvis styrefunksjonene ligger på en PC kan det lett bli ustabilt, for tregt og for unøyaktig. Det unngår du med å legge styringen i Fieldpoint.

For framtiden har National Instruments flere interessante nyheter i ermet. Trådløse bærbare målestasjoner med PC-kraft kan bli det neste vi ser fra den kanten, antyder Grønås.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.