SAMFUNNPOLITIKK

Regjeringen sier nei til Euratom

SKUFFET: Frps energipolitiske talsmann, Ketil Solvik-Olsen, er skuffet over at Magnhild Meltvedt Kleppa i dagens spørretime avviser et utvidet norsk engasjement i Euratom.
SKUFFET: Frps energipolitiske talsmann, Ketil Solvik-Olsen, er skuffet over at Magnhild Meltvedt Kleppa i dagens spørretime avviser et utvidet norsk engasjement i Euratom. Bilde: Mona Strande
Mona Strande
5. mars 2008 - 13:35

Kommunal- og regionalminister Magnhild Meltvedt Kleppa måtte i dagens spørretime på Stortinget svare på Ketil Solvik-Olsens spørsmål om Norges engasjement i EURATOM og videre arbeid med thoriumrapporten.

Kleppa svarte på vegne av olje- og energiminister Åslaug Haga, som er i Brüssel.

Brede anbefalinger

Fremskrittspartiets energipolitiske talsmann, Ketil Solvik-Olsen, ville ha svar på om regjeringen vil ta initiativ til norsk medlemskap i Euratom.

Flere forskere og professorer anbefaler medlemsskap uavhengig av politikernes standpunkt til kjernekraft. Også Thoriumutvalget anbefaler at Norge engasjerer seg i nukleær forskning gjennom Euratom.

Les også: – Norge må forske på kjernekraft

Svaret han fikk var ikke det han hadde håpet på.

Går for havmøller

- Norge deltar allerede i dag i Euratom som tredjeland, noe som gir norske forskere mulighet til å delta i forskningsprosjekter vi mener er relevante - innen strålevern og avfallshåndtering. En mer aktiv deltakelse må sees i sammeheng med vår energipolitikk, og regjeringen prioriterer bioenergi, vind- og havmøller og energieffektivisering. Dermed er det også innen de områdene vi vil bruke våre forskningsmidler, svarte Kleppa.

Hun sier regjeringen ikke vil ta stilling til hvordan thoriumutvalgets innstilling skal følges opp før høringsfristen er ute, og kunne ikke svare på om Euratom overhodet vil bli diskutert i stortinget på noe tidspunkt.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

- Behandlet på 70-tallet

- Spesielle spørsmål angående kjernekraft ble grundig behandlet på 70-tallet, og fikk da ingen støtte på stortinget. Siden da har det ikke vært noe relevant aternativ, sier Kleppa.

Hun påpekte at reaktorene vi har her til lands i dag kun er forskningsreaktorer, og ga uttrykk for at slik vil det fortsatt bli:

- Regjeringens planer ligger fast: Det foreligger ingen planer om å godkjenne bygging av kjernekraftverk i Norge, sier Kleppa.

Totalt avvisende

Etter møtet er Ketil Solvik-Olsen skuffet:

- Egentlig sier hun bare at dette bryr vi oss ikke så mye om. Når de setter ned et seriøst utvalg for å se på mulighetene for kjernekraft, og utvalget konkluderer med at vi ikke har gode nok kunnskaper og bør engasjere oss i Euratom, da er det rart at de er så totalt avvisende at de ikke en gang kan si om saken vil bli debattert på stortinget, sier Solvik-Olsen.

Han synes det er trist at regjeringen ikke ser hvor viktige fagmiljøer og forskningsprosjekter Norge står utenfor når det er satt begrensninger på hvilke typer forskning norske forskere skal få delta i.

Billigere og tryggere

Samtidig er han skuffet over at Kleppa på vegne av Haga viser til en stortingsdebatt på 70-tallet for å slå ballen død:

- Det er svært mye som har skjedd innen kjernekraft på 30 år. Det er ikke uten grunn at flere og flere av de som er bekymret for konsekvensene av CO2-utslippene snakker om kjernekraft når verdens energibehov øker. Havvindmøller er dessuten dobbelt så dyr kraftproduksjon som generasjon 4 kjernekraft, og da virker det veldig betenkelig at regjeringen avviser det totalt, sier han, og legger til:

- Regjeringen bør se at det å si ja til utvidet Euratom-medlemskap ikke er det samme som å si at de er positive til å bygge et kjernekraftverk i Norge.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.