KARRIERE

– Regjeringen nedprioriterer ingeniører

2. nestleder i kirke-, utdannings- og forskningskomitéen, Tord Lien (FrP) mener Tora Aasland svikter teknostudiene i Norge.
2. nestleder i kirke-, utdannings- og forskningskomitéen, Tord Lien (FrP) mener Tora Aasland svikter teknostudiene i Norge. Bilde: Tore Stensvold
Truls Tunmo
7. okt. 2010 - 15:47

– Statsbudsjettet viser nok en gang at regjeringen ikke tar mangelen på teknologer og ingeniører på alvor. De har ikke lagt opp til noen flere studieplasser på ingeniørutdanningene, og bare 30 nye plasser har de fått til på sivilingeniørstudiet. Det vil si 25 nye plasser ved NTNU og bare fem plasser ved UMB, sier Tord Lien til Teknisk Ukeblad.



Stort frafall

Han hevder videre at selv om det er stort frafall på ingeniørutdanningen, har ikke regjeringen tatt dette alvorlig.

– Den har ikke foretatt seg nok for at matematikkunnskapene skal bli bedre hos elevene både på ungdomsskolen og på videregående skole. Regjeringen har ikke tatt inn over seg at mattekunnskapene ikke er hva de en gang var, sier Lien.



– Finansproblem

Frp-politikeren legger mye av skylden på frafallet på ingeniørutdanningen på for beskjedne økonomiske midler.

– Det er en realitet at det rett og slett ikke investeres nok penger for å gjøre denne utdanningen god nok. Denne politikken vil bidra til å undergrave velfredssamfunnet i Norge. Ingeniørfaget er ryggraden i norsk økonomi, sier Lien.



– Holder ikke ord

Han mener Tora Aasland går tilbake på det hun tidligere har fremholdt som svært viktig.

– Hun har sagt at hun ønsker å styrke studieplassfinansieringen av all ingeniørutdanning. Det går hun nå bort fra, sier Tord Lien.



– Lien tar feil

Forsknings- og høyere utdanningsminister, Tora Aasland, tilbakeviser påstandene fra Tord Lien.

– Realfagsstudier og herunder sivilingeniørstudier har fått 280 nye studieplasser opp til bachelornivå. Det er nest flest studieplasser av de prioriterte, øremerkede studieplassene. Av 2200 nye studieplasser hvor 1100 ikke er øremerket, er det bare lærerutdanningen som har fått flere studieplasser. Lien tar feil, sier Aasland i en kort kommentar til Teknisk Ukeblad.

Les også: Vil ha statlige eliteskoler for realfag

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.