OLJE OG GASS

– Regjeringen har blitt advart om Mongstad

En nedleggelse av Mongstad vil være en villet utvikling fra myndighetenes side, sier administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri.

Stein Lier-Hansen
Stein Lier-Hansen Bilde: Anders J. Steensen
28. mars 2012 - 10:56

Teknisk Ukeblad melder i dag at Mongstad-raffineriet står i fare for å bli stengt. Statoil ber om krisemøte med nærings- og handelsministeren.

Norsk Industri sier at regjeringen er fullt klar over alvoret.

– Norsk Industri har flere ganger advart Regjeringen og Stortinget om dobbeltbeskatningen som utøves. En eventuell nedleggelse vil være en villet utvikling fra myndighetenes side, sier adm. direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri.

Les saken: Vurderer å legge ned Mongstad

Teknisk Ukeblad har siden fredag prøvd å få en kommentar fra næringsminister Trond Giske, men statsråden har foreløpig ikke kommentert Mongstad-saken.

Som følge av den negative utviklingen ved Mongstad-raffineriet har Statoil redusert aktivitetsnivået. Statoil har normalt rundt 800 egne ansatte på Mongstad-området, nå har det blitt en reduksjon på omkring 200 årsverk.

Dobbeltbeskatning får konsekvenser

– At oljeraffineriene både skal delta i kvotehandel og betale avgifter er doble virkemidler.  Regjeringen sier at de prinsipielt er mot dette, men de rødgrønne har likevel innført dette for oljeraffineriene.  Norsk Industri har de siste årene sagt at doble virkemidler vil få konsekvenser, sier Lier-Hansen.

Rammes av særnorske avgifter

– Rammebetingelsene for oljeraffineriene er svekket gjennom særnorske avgifter. Vi har advart mot dette, likevel har Regjeringen gjennomført forskjellsbehandlingen. Statoil sier nå at dette kan få konsekvenser for Mongstad, noe som vil være svært trist for industri og verdiskaping i Norge, sier Lier-Hansen.



– Norsk Industri har vært i en rekke møter med politisk ledelse i Finansdepartementet, Olje- og energidepartementet, Næringsdepartementet og Statsministerens kontor om de forverrede rammebetingelsene for de to norske oljeraffineriene de to siste årene.  Regjeringen har økt kostnadene for raffineriene med over 70 millioner kroner, og dette er kostnader som de syv andre raffineriene i Norden ikke har, sier Stein Lier-Hansen. 



– I tillegg har eiendomsskatten til Mongstad økt kraftig, og er nå på nesten 100 millioner kroner per år.



Flere brev og møter



– Vi har ikke blitt hørt, og det kan føre til at raffineriene nedlegges. Sammen med bedriftene og mine medarbeidere har vi hatt over ti møter med politisk ledelse i departementene og advart mot at det ikke kan legges særnorske avgifter på konkurranseutsatte bedrifter uten konsekvenser, sier Lier-Hansen.



– Vi har sendt titalls brev om dobbeltbeskatningen av oljeraffineriene til Regjering og Storting, så en eventuell nedleggelse vil være en villet utvikling fra myndighetenes side, sier Lier-Hansen.



Verdiskapingen svekkes



Norden har ni oljeraffineri som raffinerer råolje fra Nordsjøen.  Regjeringen har lagt flere nye avgifter på de norske raffineriene som de syv andre konkurrentene ikke har. Til sammen dreier det seg om over 70 millioner kroner.

Hvis ikke rammebetingelsene bedres, kan vi risikere at verdiskapingen fra raffinering av råolje havner i våre naboland.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.