NETTARKIV

- REACH-vedtaket ikke godt nok

PEST ELLER KOLERA: Miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) vil tillate kvikksølv i sparepærer, men har ikke regnet på hvor mye kvikksølvavfall det vil generere.
PEST ELLER KOLERA: Miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) vil tillate kvikksølv i sparepærer, men har ikke regnet på hvor mye kvikksølvavfall det vil generere.
Ole K. Helgesen
16. des. 2005 - 14:04
Vis mer

EUs konkurranseråd behandlet i desember forslaget til nytt kjemikalieregelverk (REACH) i EU, og sluttet seg til EU-parlamentet når det gjelder grunnleggende krav til registrering av kjemikalier. Men EUs ministre stiller mindre strenge krav til å erstatte de farligste stoffene enn hva Parlamentet gjorde.

– Dette er dessverre et skritt tilbake i forhold til behandlingen i EU-parlamentet. EUs ministre åpner for fortsatt bruk av de farligste miljøgiftene, selv om gode alternativer finnes. Det blir viktig å sikre at dette ikke fører til at den nye godkjenningsordningen blir et system for å administrere fortsatt bruk av miljøgifter, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.



Slutter seg delvis til kompromisset

Hovedtrekkene i vedtaket til konkurranserådet er at de slutter seg til kompromisset som ble oppnådd i EU-parlamentet i november når det gjelder registreringskrav for kjemikalier som skal markedsføres. Det nye regelverket inkluderer også en aktsomhetsplikt for produsentene, slik Norge har ønsket. Men rådet følger altså ikke EU-parlamentet når det gjelder å sikre et strengt regelverk for de farligste stoffene.



Positivt for Norge

Statens Forurensingstilsyn (SFT) har vurdert konsekvensene av en norsk innføring av EUs kommende regelverk for kjemikalier (REACH). Analysene viser at Norge kan ha økonomisk nytte av å innføre regelverket. Konsekvensvurderingen som SFT har laget i samarbeid med Arbeidstilsynet, viser at regelverket vil gi en netto nytte for Norge i størrelsesorden 0,4-5,9 milliarder kroner. Grunnen er at REACH vil gi informasjon som kan brukes til å sette i gang tiltak som kan redusere skader på helse og miljø forårsaket av kjemikalier. OKH





























Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.