OLJE OG GASS

Razzia hos Statoil

ESA mistenker Statoil for brudd på konkurranseregler.

– Det foreligger mistanke om at flere selskaper kan ha deltatt i det som er konkurransebegrensende avtaler. Utover det har vi ingen informasjon om dette nå, sier informasjonsdirektør Jannik Lindbæk i Statoil.
– Det foreligger mistanke om at flere selskaper kan ha deltatt i det som er konkurransebegrensende avtaler. Utover det har vi ingen informasjon om dette nå, sier informasjonsdirektør Jannik Lindbæk i Statoil. Bilde: Dag Yngve Dahle
14. mai 2013 - 16:56

Statoil er mistenkt for å ha brutt EØS-reglene og bidratt til manipulasjon av oljeprisen. I tillegg er Shell og BP mistenkt i saken.

Tirsdag ble hovedkontoret i Stavanger ransaket av inspektører fra ESA.

Ifølge EU-kommisjonen gjennomføres det kontroller også i to EU-land. Selskapene det gjelder er Shell og BP, bekrefter selskapene selv i pressemeldinger.

– ESA kom i dag morges. De ville undersøke visse forhold knyttet til mistanke om konkurransebegrensende avtaler, sier Statoils konsernsjef Helge Lund til NRK. Han sier man nå må avvente resultatet av undersøkelsen.

– Inspektørene kom uanmeldt klokken 10 tirsdag, bekrefter informasjonsdirektør Jannik Lindbæk.

Samarbeider

Han sier at Statoil gjør alt de kan for å bidra til å samarbeide for å få klarhet i aktuelle forhold. Han vil ikke uttale seg om hvilke andre selskaper som er involvert, men sier at Statoil er informert om flere selskaper.

EU-kommisjonen mistenker at flere selskaper har deltatt i konkurransebegrensende avtaler og/eller samordnet opptreden i strid med EØS-avtalen.

Kommisjonen bekreftet at det gjennomføres en uanmeldt kontroll i et EØS-land (Norge), og at det i tillegg gjennomføres inspeksjoner i to EU-land. Ifølge pressemeldingen ser kommisjonen svært alvorlig på saken.

– Selv små forstyrrelser av angitte priser kan ha en enorm innflytelse på prisene på råolje, raffinerte oljeprodukter og biodrivstoff, og har potensial til å ramme sluttbrukerne, heter det i pressemeldingen.

Les også: Ny runde om oljesand i Statoil

Priser om råolje

«De mulige overtredelsene gjelder Platts' Market-On-Close (MOC) prisvurderingsprosess, som brukes for å rapportere priser særlig for råolje, raffinerte oljeprodukter og biodrivstoff, og kan ha pågått siden 2002», heter det i en pressemelding fra Statoil.

– Vi er med og rapporterer inn oljeprisen til denne oljeprisindeksen, sier Lindbæk. Han sier at det som nå undersøkes er om denne rapporteringen har foregått på en måte som er i strid med regelverket. Statoil er ett av flere selskaper som er med rapporterer sine priser inn til Platts.

Statoil kunne tirsdag ikke si noe om hvor lang tid inspektørene vil bruke på å gå gjennom nødvendig informasjon ved hovedkontoret på Forus.

Analytikere uttalte tirsdag at det kunne være alvorlig for Statoil å ha slike mistanker hengende over seg. Dersom det finnes bevis på ulovlig samarbeid, kan bøtene bli skyhøye.

Da nyheten ble kjent, gikk verdien på Statoil-aksjen noe ned. Men aksjen tok seg senere opp igjen.

Les også: Lavere produksjon ga lavere resultat for Statoil

«Uanmeldt kontroll»

ESA var ordknappe om undersøkelsene, men bekreftet at de på anmodning fra EU-kommisjonen tirsdag «gjennomførte en uanmeldt kontroll i Norge relatert til aktiviteter og tjenester innenfor sektorene for råolje, raffinerte oljeprodukter og biodrivstoff».

Ifølge ESA er det ingen bestemt tidsfrist for når etterforskningen må være ferdig.

– Varigheten av etterforskningen avhenger av en rekke faktorer, sakens kompleksitet og i hvilken grad selskapene samarbeider og bruker retten til å forsvare seg, heter det i pressemeldingen fra ESA.

Utnyttet dominans

Ifølge Statoil har konkurransemyndighetene mistanke om at flere selskaper kan ha deltatt i konkurransebegrensende avtaler og/eller samordnet opptreden i strid med EØS-avtalen.

I tillegg gjelder kontrollen mulig misbruk av potensiell dominerende stilling av en annen part, noe som også er i strid med EØS-avtalen.

Det er Konkurransetilsynet som bistår ESA i kontrollen som utføres på vegne av EU-kommisjonen.

– På bakgrunn av at dette er ESA og EU-kommisjonens sak, så er det de som gir kommentarer til mediene. Vi i Konkurransetilsynet bistår i en kontroll med våre folk, sier kommunikasjonsrådgiver Ronny Turøy i Konkurransetilsynet til NTB.

tu.no kommer tilbake med mer informasjon.

Les også:

Statoil gir milliardkontrakt til Noble Corporation

Eksperter mener staten bør selge seg ut av Statoil

Statoil med storprosjekt utenfor New Orleans

- Oljeindustrien har nådd toppen  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.