KARRIERE

Raser mot oljekonsulentene

Ingeniører som leier seg ut til oljeselskapene skaper en grådighetskultur, mener oljedirektør.

helikopterdekk helikopter plattform oljearbeidere offshore offshorearbeidere helikoptertransport
helikopterdekk helikopter plattform oljearbeidere offshore offshorearbeidere helikoptertransport Bilde: Harald Pettersen / Equinor
27. mars 2012 - 10:39

David Lysne er administrerende direktør i Weatherford Petroleum Consultants, og representerer derfor selv konsulent- og rådgivningsbransjen som jobber mot oljesektoren.

Det hindrer ham ikke i å komme med krass kritikk av aktører i den samme bransjen.

LES OGSÅ: Her tjente ingeniørene mest 

Grådighet

I bladet "Midt-Norsk Olje og Gass", som er en informasjonsavis for olje- og gassnæringen i midtre Norge, bruker han sterke ord om de mange fagfolkene som gjennom enmannsbedrifter leier ut sin kompetanse til oljeselskapene.

Han kaller dem – på indirekte vis – grådige.

– I Stavanger er det for tiden nesten umulig å få tak i dyktige ingeniører til de store selskapene , da de fleste velger å starte for seg selv...Det er mange gode grunner til at enkelte ønsker å starte for seg selv, men det som stadig flere reagerer på er at dette fenomenet har fått et så stort omfang at det gir grobunn for en grådighetskultur som ikke bransjen på noen måte er tjent med, skriver Lysne i bladet.

LES OGSÅ: – Høyt lønnsnivå en fordel for bedriftene 

Press

Lønnsnivået i oljenæringen er som kjent høyt. Olje- og gassingeniører er den ingeniørgruppa som tjener aller best, noe som reduserer den internasjonale konkurranseevnen til norsk petroleumsindustri.

Lysne mener de selvstendige konsulentene driver opp lønnsnivået.

– Det legger et betydelig lønnspress på både leverandørindustrien og oljeselskapene selv, som også taper mange dyktige medarbeidere for tiden, da alt for mange med 15 - 20 års erfaring velger å hoppe av og satse alene, skriver han.

LES OGSÅ: Oslo-ingeniører på lønnstoppen 

A og B

Hans eget selskap stadig får henvendelser fra selvstendige konsulenter som ønsker å selge sine tjenester til oljeselskapene gjennom dem. Disse får konsekvent nei.

– Vi sier nei til alle disse da vi ikke ønsker å stimulere til en usunn utvikling av bransjen, skriver Lysne. Han mener også lønnsforskjellene mellom de ivirg fakturerende konsulentene og vanlige ansatte med fastlønn er problematisk.

– I tillegg ville det ha medført at de ansatte ville følt seg inndelt i A-lag og et B-lag, noe som er på tvers av vårt verdigrunnlag, skriver Lysne, som mener det er oljeselskapene selv som må gå sammen for å begrense konsulentbruken.

LES OGSÅ: Undervannsingeniører tjener best 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.