ARKIVNYHETER

Raidet kullskip

Kjetil Malkenes Hovland
22. juni 2009 - 11:40

Greenpeace-aktivister bordet et lasteskip med kull på vei mot kraftverket Kingsnorth i Kent søndag kveld.

Kullkraftverket er omstridt etter at eieren E.On la fram planer om å bygge et nytt og større kullkraftverk samme sted. Det blir i tilfelle det første nye kullkraftverket på 25 år.

Aktivistene bordet skipet via gummibåter, men skipet klarte likevel å legge til kai.

Greenpeace-aksjon mot et kullskip på vei mot kullkraftverket Kingsnorth i Kent, juni 2009.
Aktivistene bordet skipet via gummibåter, men skipet klarte likevel å legge til kai. LYSER OPP: Greenpeace fortsetter sin kampanje mot britisk kullkraft. Sist klatret de i skorsteinen, nå border de et kullskip. Jiri Rezac, Greenpeace

Vil unngå lossing

– Vi er ni stykker på skipet. Vi har delt oss opp i lag på tre, et lag ved masten, et ved pipa og et tredje som henger langs siden, ropte Sarah Shoroaka (31) fra masten, ifølge BBC.

– Vi har nok vann til å klare oss i flere dager. Vi kommer til å bli så lenge vi kan for å unngå at kullet blir losset, sier Shoroaka.

Dette er ikke første gang Greenpeace lager trøbbel for Kingsnorth-prosjektet. I august deltok 1500 demonstranter på en klimaleir mot E.Ons planer om nytt kullkraftverk.

Klatret opp skorstein

Rettssaken mot "The Kingsnorth Six" vakte stor oppsikt da seks demonstranter gikk fri etter å ha klatret opp på den 220 meter høye skorsteinen ved Kingsnorth i 2007. Kraftverket ble stengt, og demonstrantene malte statsminister Gordon Browns navn på skorsteinen. Juryen i saken mente at de seks demonstrantene bare hadde beskyttet folk mot klimaendringer, og frikjente de seks. Nick Broomfield har laget en dokumentarfilm om saken.

Greenpeace-aktivistene "The Kingsnorth Six" klatret opp i skorsteinen på kullkraftverket Kingsnorth i 2007. Juryen i rettssaken som fulgte frikjente dem fordi de kjempet mot klimaendringer.
om saken. HØYT OPPE: Greenpeace-aktivistene "The Kingsnorth Six" klatret opp i skorsteinen på kullkraftverket Kingsnorth i 2007. Juryen i rettssaken som fulgte frikjente dem fordi de kjempet mot klimaendringer. Will Rose, Greenpeace

Nasa-topp James E. Hansen vitnet for demonstrantene i saken. Han har også skrevet et åpent brev til Gordon Brown hvor han kommer med krass kritikk av kullkraften. "Togene som frakter kull til kraftverkene er dødstog. Kulldrevne kraftverk er dødsfabrikker," skriver Hansen i brevet.

Også lederen i den britiske vitenskapsforeningen Royal Society, Sir Martin Rees, har skrevet brev til Gordon Brown. "Jeg foreslår at regjeringen bare samtykker til nye kullkraftverk som Kingsnorth på det vilkår at driftstillatelsen blir trukket tilbake hvis kraftverket ikke fanger 90 prosent av CO2-utslippene sine innen 2020. Dette vil sende et klart signal til industrien om å utvikle og ta i bruk CCS så fort som mulig," skriver Rees.

Ønsker CO2-fjerning

DØDSTOG: Tog som frakter kull til kraftverkene er dødstog, mener idealisten og Nasa-direktøren James E. Hansen.
Den britiske regjeringen la nylig fram planer for kullkraftverkenes framtid, og sier at de ønsker CO2-fjerning. Energiminister Ed Miliband sa i april at ingen nye kullkraftverk skal bygges uten CO2-fjerning, men Greenpeace er ikke fornøyde og vil ha enda strengere krav.

– Ed Miliband må gå lenger. Hans forslag fjerner ikke trusselen om et massivt nytt kullkraftverk ved Kingsnorth, som bare vil fange og lagre en fjerdedel av utslippene sine, og fortsatt pumpe seks millioner tonn CO2 ut i atmosfæren hvert år, det skitneste kraftverket i Storbritannia på årtier, sier leder John Sauven i britiske Greenpeace i en uttalelse.

Ifølge en ny rapport kan CO2-fjerning skape så mange som 60 000 jobber i Storbritannia: Les saken her

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.