DATATELE

Putter alt i mobilen

4. okt. 2006 - 10:27

Mobiltelefonene blir større og større - i innhold og funksjon.

— Det eneste som holder seg konstant over tid når vi utvikler nye mobiltelefoner er den plassen elektronikken tar, sier teknologidirektør i Sony Ericsson, Mats Lindoff.

Og den tar opp omtrent så mye plass som et kredittkort. Så mye plass opptiok elektroniken også for ti år siden.

Utnytter ledig plass

- Men på denne plassen får vi stadig mer albuerom som vi bruker til mer funksjonalitet, sier teknologidirektøren.

Det er nesten ikke grenser for hva som kan puttes inn i mobiltelefonen i årene fremover etter hvert som elektronikken krymper og avgir ledig plass til nye transistorkonstellasjoner.

Dilemmaer

Den store utfordringen er størrelsen på skjermen og på tastaturet. Brukerne vil ha mest mulig av begge deler, men telefonen må ikke bli større. Heller mindre.

Kanskje vil fremtidens mobiler ha uttrekkbare skjermer, men det er opp til brukerne å akseptere.

Raskerer nedlasting

— I de siste ti årene har vi beveget oss fra enkle telefoner med sorthvittskjermer til kraftige plattformer med kamera, musikk, radio, internett og en rekke andre funksjoner. I de neste årene vil det komme masse nye funksjoner, men jeg er sikker på at den virkelig store trenden er mobilt Internett. Det har vi snakket om i mange år, men de radioteknologiene som nå står klare, vil gjøre dette til virkelighet.

Lindoff bruker nedlasting av musikk som eksempel på hastighetsøkningen som kommer; Det tar 5 minutter å laste ned et minutts musikk i form av 1 MB med data med GPRS. Moderne telefoner i dag med 3G bruker 20 sekunder og når HSDPA (High Speed Downlink Packet Access) kommer om et års tid vil det ta 4 sekunder.

— Men dette er bare starten, sier han. Det er allerede et utviklingsløp fremover i den teknologifamilien vi kaller HS Evolve som vil bringe hastigheten opp til 14 megabit/sek, eller mer. Jeg er sikker på at mobilen vil overgå PC-en som plattform for Internett.



Kompakt optikk-elektronikk

Kameraet i mobiltelefonen kommer til å bli stadig bedre, men optikken er i ferd med å bli en flaskehals, mener Lindoff.

Selv om sensorbrikkene kan gjøres mer høyoppløste er det grenser for hvor mye optikk det er plass til i en liten mobil.

Her vil igjen ny teknologi komme til unnsetning. En ny type kompakt optikk er under utvikling i laboratoriet. Den vil ikke alene gi oss de høyoppløselige bilden vi ønsker oss, men sammen med programvare og meget stor regnekraft vil de kunne beregnes frem.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

TV-tregt

I dag har de fleste mobiler fra fem ulike antenner og oppover og Lindoff tror det er plass til både flere og bedre antenner.

Det vil gjøre at mobiltelefonene vil kunne implementere GPS i tillegg til alle de andre funksjonene. Han vil ikke gi noen dato, men tror ikke det er svært lenge til det blir vanlig.

Mobilt TV, derimot, vil ta tid. Det er ikke noe noen stor utfordring å bygge elektronikk og antenner, men utfordringen er at de ulike landene ikke kan bli enige om en felles standard. I dag er det minst åtte og det er et dårlig utgangspunkt.



Nye bruksområder

Selv om verken datahastigheten eller regnekraften i fremtidens mobilere vil være noen flaskehals tror Lindoff det først og fremst er alle de nye anvendelsesområder som vil bli den store revolusjonen, og de trener ikke nødvendigvis kreve så mye ny elektronikk.

— I Japan bruker mange mobiltelefonen til å betale med, og vi ser hvordan den kan brukes til å erstatte både bil og husnøkler. Det er ikke resultatet av revolusjonerende teknologi, men av revolusjonerende nye tanker og ideer om hvordan vi kan utnytte den teknologien dagens mobiler har, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.