OLJE OG GASS

Putin og Porosjenko nærmer seg gassavtale

Merkel: Kan overhodet ikke se noe gjennombrudd.

Vladimir Putin og Petro Porosjenko møttes fredag i den italienske byen Milano i forbindelse med toppmøtet mellom asiatiske og europeiske land (ASEM). Bildet viser de to statslederne før møtet fredag morgen.
Vladimir Putin og Petro Porosjenko møttes fredag i den italienske byen Milano i forbindelse med toppmøtet mellom asiatiske og europeiske land (ASEM). Bildet viser de to statslederne før møtet fredag morgen. Bilde: NTB scanpix
17. okt. 2014 - 20:52

Tre intense møter mellom Russlands Vladimir Putin og Ukrainas Petro Porosjenko i Milano resulterte i en foreløpig gassavtale og litt mer optimisme i Ukraina-krigen.

– Vladimir og Petro diskuterte meget klart, meget åpent. Det var en frokost uten frokost, fordi ingen drakk italiensk kaffe, ingen reiste seg for å skjenke kaffe eller melk.

Slik beskriver Italias statsminister Matteo Renzi frokostmøtet som innledet fredagen i Milano. Her var også ledere fra EU-tungvekterne Tyskland, Frankrike, Storbritannia og Italia var til stede.

Selv om ingen rakk å drakk kaffe, mener italieneren som ledet møtet, at seansen var konstruktiv. Tysklands statsminister Angela Merkel var mer forbeholden:

– Jeg kan så langt overhodet ikke se noe gjennombrudd, sa Merkel og framholdt at hovedproblemet fortsatt er krenkelsen av Ukrainas territorielle integritet.

Les også: Se vår oversikt: Her forsvinner oljejobbene

Droneavtale

Senere på kvelden ble det imidlertid klart at Putin hadde gått med på en avtale om å utplassere droner som skal overvåke bruddene på den skjøre våpenhvilen mellom prorussiske opprørere og ukrainske regjeringssoldater øst i Ukraina.

– Det var enighet om at vi vil bruke ubemannede fly, moderne teknologi, som gjør det mulig å peke ut hvor angrepene treffer. Italia, Frankrike, Tyskland og Russland uttrykte et ønske om å samarbeide, sa Putin fredag kveld.

Tidligere på dagen forlot han smilende frokostmøtet og uttalte at samtalene hadde vært både gode og positive. I en offisiell uttalelse fra Kreml i Moskva var imidlertid tonen langt mer negativ, noe som kan tyde på at den var myntet på et nasjonalistisk hjemmepublikum.

– Samtalene var skikkelig vanskelige, fulle av misforståelser, uenigheter, men uansett fortsetter de, og utvekslingen av meninger er i utvikling, sa Kremls talsmann Dmitrij Peskov.

Han anklaget enkelte deltakere for å ha vært «fullstendig partiske, lite fleksible og udiplomatiske».

Les også: Slik kan oljearbeiderne fly lengst ut i Barentshavet

På tomannshånd

I løpet av dagen møttes Putin og Porosjenko to ganger til, først sammen med Angela Merkel og Frankrikes president François Hollande, deretter på tomannshånd.

Det så ut til å ha skapt gli i gassforhandlingene, selv om Porosjenko fredag kveld avviste at noen avtale er på plass.

– Vi greide ikke å komme fram til noen praktiske resultater i gassaken. Vi håper at vi vil finne en løsning før 21. oktober, sa Porosjenko.

Tirsdag er det nemlig duket for nye samtaler i Brussel.

Ifølge nyhetsbyrået AFP har de to landene blitt enige om at Ukraina skal betale en ubetalt gassregning på 2,4 milliarder euro, over 20 milliarder kroner, innen slutten av oktober. Men hvordan Ukraina skal finansiere avtalen, er fortsatt i det blå.

Putin fastslo fredag kveld at han og Porosjenko hadde blitt enige om vilkårene for de russiske gassleveransene, i hvert fall for vinteren. Samtidig konstaterte han at Ukraina mangler penger og ba vestlige land om å hjelpe Ukraina.

– Russerne må med

Møtene i Milano ble arrangert i forbindelse med toppmøtet mellom asiatiske og europeiske land (ASEM).

Ifølge møtevert Matteo Renzi er det nå et sterkt ønske om å få Russland med i diskusjonene rundt en rekke internasjonale kriser, som ebola, kampen mot jihadistene i Den islamske staten (IS) og konfliktene i Syria, Irak og Libya.

– Jeg tror at mens verden opplever denne svært vanskelige krisen, kan Russlands rolle være svært viktig, sa Renzi, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Samme dag ble tre ukrainske soldater drept, mens elleve andre er savnet etter å ha blitt utsatt for et bakholdsangrep i den østlige Luhansk-regionen, ifølge en talsmann for det ukrainske militæret.

Les også:

Her er brevet som ga Statoil klarsignal til å bore i omstridte Apollo

Tord Lien vil ha mer boring på norsk sokkel

Derfor kan gassen i Norskehavet bli mindre lønnsom  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.