NETTARKIV

- Pumpet aldri olje på sjøen

GAMMEL SLITER: Statfjord A er den mestproduserende plattformen på  norsk sokkel. Lekkasjen oppstod i skaftet lengst til høyre på bildet.
GAMMEL SLITER: Statfjord A er den mestproduserende plattformen på norsk sokkel. Lekkasjen oppstod i skaftet lengst til høyre på bildet. Bilde: StatoilHydro
Anders J. Steensen
26. mai 2008 - 12:52
Vis mer

To arbeidere holdt på å skifte et rør, da lekkasjen oppsto på Statfjord A lørdag 24. mai. Et rør som leder oljelagercellen, sprang lekk og avgassingen fra røret stengte ned prosessen om bord, samtidig som to arbeidere ble eksponert for gass.

Røret der lekkasjen oppsto, er en forbindelse med lagertankene på Statfjord A. Olje rant ut av røret og avgassingen ble oppdaget av brann- og gassvarslingssystemet.

Oljen på Statfjord har en lettflytende karakter og fordamper lett. Gassdeteksjonen medførte at hele produksjonsprosessen ble stengt automatisk. Rundt 200 personer ble deretter ble de evakuert til omkringliggende plattformer med helikopter. Rundt 60 personer med beredskapsoppgaver, ble igjen.

Lensevann

Gassalarmen utløste overrislingsanlegget, som umiddelbart satte i gang med å sprøyte vann i området hvor lekkasjen oppsto. Dette vannet ble samlet opp og pumpet over bord av sikkerhetsmessige årsaker. Å ha frie mengder med olje flytende rundt på plattformen eller i understellet er ikke ønskelig.

– Det er en del opplysninger som er gitt av massemedia som er direkte feil. Blant annet at vi pumpet olje direkte på sjøen. Det er ikke tilfelle. Det meste var brannvann med små mengder olje. Det totale væskevolumet vi pumpet ut var 1200 m 3, forteller informasjonssjef Gisle Johansson i StatoilHydro til Teknisk Ukeblad.

30 år gammel

Statfjord A er den eldste Condeep-plattformen i drift på norsk sokkel. Plattformen ble satt i drift 24. november 1979. Nylig ga Petroleumstilsynet StatoilHydro samtykke til å forlenge levetiden med 10 år.

Betongunderstellet med tre skafter har en lagerkapasitet på 1,3 millioner fat olje. På Statfjord A er det to prosesstog som til sammen har en væskebehandlingskapasitet på rundt 350 000 fat per dag. Plattformen produserer fortsatt olje fra Statfjord i tillegg til at den etterbehandler og produserer olje for Snorre A og Visund. Begge disse feltene måtte stenge ned da produksjonen ble stanset på Statfjord A.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.