SAMFUNN

Politisk vindkraft-uenighet

7. sep. 2001 - 15:12

Det var sentrumsregjeringen med Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre som fikk gjennom den statlige satsingen på nye fornybare energikilder, som blant annet skal sørge for at bidraget fra vindkraft skal komme opp i tre terawattimer (TWh) innen 2010. Nå ser det ut til at prislappen skremmer vekk de andre partiene.

Vil revurdere ordningen

Når Statkraft nå har fått endelig tillatelse til å bygge ut 40 megawatt (MW) på Smøla, viser det seg at staten kunne fått nesten fire ganger så mye kraft hvis støtten og subsidiene i stedet hadde gått til vannkraftprosjekter. Dette skaker opp Arbeiderpartiets energipolitiske talsmann:

– Jeg blir meget skeptisk til ordningen, slik den framstår i dag, sier Arbeiderpartiets Tore Nordtun til tekblad.no.

Han legger til at han vil ta initiativ til at Arbeiderpartiet skal se på ordningen en gang til etter at det nye stortinget trer sammen, og vurdere om liknende støttetiltak kan etableres for opprustings- og utvidelsesprosjekter i eksisterende vannkraftanlegg.

– Veldig mye penger

– Slik bruk av skattebetalernes penger er vi veldig imot, understreker Høyres energipolitiske talsmann Jan Tore Sanner.

– En ting er sammelikningen med hva vi kan få igjen av vannkraft for den samme summen. En annen ting er hva vi kunne oppnådd ved å pløye 100–200 millioner kroner inn i forskning og utvikling av nye fornybare energikilder. Det kunne virkelig gitt oss gode resultater, i stedet for et stort vindkraftanlegg med store behov for subsidier.

Sanner reagerer når han hører at Statkraft regner med en halv milliard for å bygge ut alle sine tre vindkraftanlegg på Smøla, (totalt 144 MW), Stadt (70 MW) og Hitra (56 MW).

– Det blir veldig mye penger, kommenterer han.

Står på sitt

Men Kristelig Folkeparti står fast på sitt. Partiets energipolitiske talskvinne, Hilde Frafjord Johnson, sier til tekblad.no at dette er vel anvendte penger.

– Dette er ikke enten eller, men både og, sier hun, og ser bort ifra at vannkraftprosjekter ikke blir samme støtte- og subsidieordninger til del som vindkraft.

– Vi har bestemt oss for at vi vil utvikle vindkraften også i Norge, og innser at vi i en overgangsperiode må bruke slike virkemidler for å få det til.

Johnson vil ikke kommentere nærmere om hun synes dette er en god anvendelse av skattebetalernes penger.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.