OLJE OG GASS

Politiet etterforsker gasslekkasje på Gudrun-plattformen - produksjonen fortsatt nede

1,4 kilo gass per sekund lakk ut, ifølge varsel.

18. februar dro krimteknikere og etterforskere fra Rogaland politidistrikt ut til Gudrun-plattformen etter en gasslekkasje.
18. februar dro krimteknikere og etterforskere fra Rogaland politidistrikt ut til Gudrun-plattformen etter en gasslekkasje. Bilde: Harald Pettersen/Statoil
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
6. mars 2015 - 10:42

Grytidlig 18. februar gikk alarmen på den Statoil-opererte Gudrun-plattformen i Nordsjøen. Gasslekkasje fra et rør gjorde at produksjonen ble stanset og ikke-essensielt personell ble evakuert.

Potensialet i hendelsen var så alvorlig at politiet valgte å reise ut til plattformen samme dag med etterforskere og krimteknikere.

– Vi besluttet ut fra varselet fra operatøren og i samråd med Petroleumstilsynet og jurist hos oss å opprette en undersøkelsessak. Det ble gjort ut fra en vurdering av potensialet og alvorlighetsgraden, sier politioverbetjent Åslaug Høgemark som leder Nordsjø- og miljøseksjonen i Rogaland politidistrikt til Teknisk Ukeblad.

Hun forteller at alle hendelser på sokkelen som blir rapportert til politiet, blir vurdert med tanke på opprettelse av sak, samt utreise til plattformen hvor hendelsen skjedde. Vurderingen blir tatt ut fra alvorlighetsgrad. Utreise skjer bare i noen av sakene.

Statoil bekrefter at produksjonen på plattformen fremdeles er stengt.

Les også: Dette kjempeskipet skal løfte Sverdrup-dekkene

1,4 kilo gass per sekund

Initiell lekkasjerate ble estimert til å være 1,4 kilo gass per sekund, ifølge varselet Statoil sendte til Petroleumstilsynet den 18. februar.

– Dette er en forholdsvis stor lekkasjerate som kan gi alvorlige konsekvenser, sier brannforsker Ragnar Wighus ved SP Fire Research, til Teknisk Ukeblad om den oppgitte lekkasjeraten. Han understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag.

Det ble ikke opplyst hvor lenge lekkasjen varte. Hendelsen inntraff 6:23 om morgenen og situasjonen var avklart 8:25, ifølge varselet fra Statoil.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Dagen etter lekkasjen besluttet Petroleumstilsynet å granske hendelsen. Statoil har også iverksatt granskning.

Les også: Sa opp 700 ansatte – nå søker Aibel etter ingeniører igjen

Evakuerte syv

I varselet fra Statoil ble årsaken til lekkasjen oppgitt til å være brudd i et to-tommers rør fra første trinn separator. Varselet bekrefter at situasjonen ble vurdert som alvorlig.

Operatørene for et felt er pliktige til å varsle myndighetene blant annet ved faresituasjoner som har ført til «alvorlig svekking eller bortfall av sikkerhetsrelaterte funksjoner eller barrierer», slik at innretningens integritet er i fare. Varselet gjaldt en slik situasjon, fremgår det.

Det var 26 personer om bord på Gudrun-plattformen da lekkasjen skjedde. Ingen personer var eksponert. Alle ble mønstret og syv personer ble evakuert til boreriggen West Epsilon.

18. februar sendte Rogalands-politiet også en anmodning om bistand til etterforskning til Petroleumstilsynet, viser postlisten til tilsynet.

Les også: For to år siden trengte de 350 nye ansatte, nå er boreselskapet saksøkt av oppsagte arbeidere

Ikke noe straffbart

Har dere fått opplysninger som kan tyde på at det skjedd noe straffbart?

– Nei, foreløpig er dette en undersøkelsessak, sier Høgemark i politiet.

Hun forteller at undersøkelsene i saken fortsetter. De har gjennomført mange avhør og vil ha ytterligere avhør. Det er også gjort tekniske undersøkelser.

Høgemark forteller at de i undersøkelsessaken ser på både på rutiner forut for hendelsen, samt selve hendelsen.

– Tekniske undersøkelser ble utført av kriminaltekniker på plattformen, samt at politiet var tilstede på undersøkelser som ble gjort på land etter hendelsen, forteller hun.

Hun ønsker ikke å gå inn mer detaljert på de tekniske undersøkelsene ennå.

Les også: Dette er fremtidens oljesluk

Produksjonen fortsatt stengt

Gudrun-plattformen er en av Statoils nyeste og da produksjonen startet i april 2014, var det den første Statoil-opererte plattformen som ble satt i drift siden 2005.

Informasjonssjef Ørjan Heradstveit i Statoil bekrefter at det var et rør som sprakk på plattformen, men at de fremdeles ikke vet sikkert hvorfor det skjedde.

– Vi har en pågående granskning av denne gass- og kondensatlekkasjen. Årsaken til lekkasjen er ennå ikke avklart. Produksjonen på plattformen vil ikke bli gjenopptatt før årsaken til lekkasjen er avklart, sier Ørjan Heradstveit til Teknisk Ukeblad.

– Foreløpige undersøkelser kan tyde på at teknisk svikt var årsaken, sier han.

Selskapet kan foreløpig ikke sikkert tallfeste størrelsen på utslippet, men bekrefter at det ikke ble utslipp til sjø.

– Dette var en alvorlig hendelse, heldigvis kom ingen fysisk til skade. Det viktige for oss er å finne årsaken til at det skjedde, sier han.

Statoil er operatør på feltet, som ligger 55 kilometer nord for Sleipner-feltet i den midtre delen av Nordsjøen.

Les flere nyheter om Statoil.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.