PRODUKSJON

Ploger pløyer videre

Ole K. Helgesen
27. okt. 2005 - 15:38

Verdensmarkedet for landbruksutstyr er inne i en langvarig nedgangsperiode. Plogfabrikken på Jæren ble vurdert nedlagt.

Grunnsteinen i Kverneland-konsernet skal likevel reddes. Medisinen er omfattende effektiviseringstiltak.

– Mekanisk industri kan overleve i Norge, sier Kristian Bøe, fabrikksjef og leder av effektiviseringstiltakene ved Kverneland plogfabrikk Bøe mener det er viktig å beholde produksjonen på Jæren:

– Det var her det hele startet. Bøndene på Jæren var tvunget til å finne gode løsninger ettersom jordsmonnet har svært mye stor stein. Dette satte store krav til kvaliteten på utstyret. Derfor utviklet det seg etter hvert svært høy kompetanse innen metallurgi, noe som fremdeles er kjernekompetansen vår.

Korte kommunikasjonslinjer

– Det har alltid vært kultur for å jobbe hardt på Jæren. Dette har industrien tatt med seg. Samtidig legges det stor vekt på tillit og forståelse mellom ledere og ansatte, noe som gjør det enklere å delegere ansvar. Korte kommunikasjonslinjer øker produktiviteten, sier Bøe.

Verdensledende plogprodusent

Plogproduksjonen på Klepp begynte i smiene på gårdene før Kverneland-familien automatiserte produksjonen med en vanndrevet hammerpresse fra Sverige.

Konsernet ble etter hvert verdensledende innen plogproduksjon. Men plogfabrikken på Klepp fikk store problemer med lønnsomheten på slutten av nittitallet.

– Vi sovnet i timen og klarte ikke å utnytte potensialet i fabrikken. Samtidig møtte vi stadig større konkurranse fra Øst-Europa. Derfor så det lenge ut som vi måtte legge ned. Men når man har kniven på strupen, ser man verden annerledes. Vi innså at måten vi jobber på måtte endres, sier Bøe.

Måtte forbedre prosessene

Kverneland har tatt i bruk metoden Overall Equipment Effectiveness (OEE) for å måle og forbedre produktiviteten. Dette skal gi reduserte kostnader, økt fleksibilitet og bedre kvalitet i prosessene.

I forbindelse med det store restruktureringsprosjektet er det etablert seks store delprosjekter som innebærer planlegging, innkjøp, forecastproduksjon, ordreproduksjon, vedlikehold og produktportefølje. Både ledelsen og de ansatte deltar i disse prosjektene.

– Vi lager verdens beste ploger, men det er ikke nok å være best på dette området. Vi må også være blant de beste på pris og leveringsdyktighet, sier Bøe.

Fleksibel arbeidstidsordning

De ansatte ved fabrikken har gått med på en mer fleksibel arbeidstidsordning hvor opptil hundre arbeidstimer forskyves etter sesongsvingninger i markedet. I tillegg kan inntil 20 prosent av arbeidsstokken leies inn i høysesongen.

– Vi har spart mye på små endringer, uten å gjøre nyinvesteringer. Investeringene kommer etter hvert når vi får summet oss etter omstillingen, sier Bøe.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.