KRAFT

Perspektivløs CO2-debatt

IKKE ENIGE:Reiten og Enoksen er uenige om tidsfrister på CO2-rensing.
IKKE ENIGE:Reiten og Enoksen er uenige om tidsfrister på CO2-rensing. Bilde: Helge Hansen, Hydro
Ole K. Helgesen
9. nov. 2006 - 09:33

Temperaturen steg kraftig da Eivind Reiten talte om CO2-rensing på Hydros energiseminar i Bergen forrige uke.

– Jeg blir oppgitt over den helt perspektivløse norske debatten om klimaproblemene. Enten vi snakker om biskoper eller miljøbevegelsen, bør vi kunne stille krav om at de løfter blikket utover landegrensene. Perspektivet må være hva Norge kan bidra med, i stedet for å slåss om årstall for når rensing kan være på plass. Om Norge stanser sine utslipp av CO2, vil det ha null betydning for verdens klimautslipp, sa Reiten.



Må være kostnadseffektiv

Han mener at Norges viktigste oppgave må være å bidra med utviklingen av ny teknologi for fangst og lagring av CO2. Og teknologien må være så effektiv at ikke bare rike land som Norge tar den i bruk. –Dette er viktigere enn å holde en eksakt tidsfrist.



Usikker på CO2-injeskjon

Ifølge Reiten er man sikrere på å lykkes med kostnadseffektiv CO2-fangst i dag enn for ett år siden. Men han er fremdeles ikke sikker på at det blir lønnsomt å bruke CO2 til trykkstøtte i oljefelt.

– Det er et svært utfordrende regnestykke. Modifikasjonene som trengs er svært kostbare. Dessuten har vi allerede investert mye i å øke utvinningen på feltene uten CO2. Det er krevende å få regnestykket til å gå opp, og det er ikke egnet for lettvinte konklusjoner og eksakte tidsfrister.



Forsvarte seg

Enoksen forsvarte tidsfristene regjeringen har satt på CO2-rensing.

– Jeg er enig med Reiten i at Norges viktigste bidrag til CO2-problematikken er å utvikle effektiv teknologi for CO2-rensing. Men vi mener det er viktig å legge opp et løp for utviklingen, sa Enoksen på energiseminaret.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.