BYGG

Pepperkakehus blir vitenskapssenter

Fredrik Drevon
8. des. 2011 - 15:02
Vis mer

– Jeg har brukt tre dager på å bygge huset, sa Wilke Bo Dyrøy til Teknisk Ukeblad.

Dyrøy er en av tre vinnere i Pepperkakehuskonkurransen 2011, og deltok i kategorien til og med 12 år. Prisutdelingen fant sted på Nasjonalmuseet - Arkitektur, der et massivt presseoppbud hadde møtt opp.

– Enkel byggteknisk

Bidraget til Dyrøy er et hus med et tak formet av himmelstrebende bokstaver, nesten en slags alfabetisk monolitt.

Ifølge juryen er Dyrøys pepperkakehus "En vakker, enkel og ren konstruksjon. Bokstavene danner åpninger og sikrer lys tli rommet. Selv uten mye pynt fremstår utkastet som svært dekorativt. Enkel byggteknisk, men med stor symbolikk."

De to andre vinnerne var Oda Aurora Norlund, i kategorien til og med 18 år, og moren hennes, Lene A. Norlund, i kategorien "alle andre mennesker som baker."

PEPPERKAKEHUS: Bidraget til Lene A. Norlund, Oslo livsvitenskapssenter, stakk av med førstepremien i kategorien alle som bygger pepperkakehus. Foto: Fredrik Drevon
PEPPERKAKEHUS: Bidraget til Lene A. Norlund, Oslo livsvitenskapssenter, stakk av med førstepremien i kategorien alle som bygger pepperkakehus. Foto: Fredrik Drevon

Livsvitenskap

Oppgaven for årets pepperkakehuskonkurranse var å designe det nye livsvitenskapssenteret som UiO skal bygge på Gaustad i Oslo, eller gi begrepet livsvitenskap en fri tolkning.

UiO har utpekt livsvitenskap som sitt store satningsområde fremover.

– Da jeg så alle pepperkakehusene her ble jeg veldig inspirert, men det er opp til regjeringen å velge om livsvitenskapsenteret skal bygges av pepperkakedeig, sa universitetsdirektør Gunn Elin A. Bjørneboe.

Ingen forskrifter

Kulturminister Anniken Huitfeldt delte ut pepperkakemedaljer til de tre vinnerne. Huitfeldt sa i sin tale at hun syntes bidragene var fantastiske.

– Jeg har bygget mange pepperkakehus og det å i det hele tatt få et hus til å stå er en bragd i seg selv, sa kulturministeren.

Ifølge en rapport Sintef Byggforsk publiserte i 2009 finnes det "ingen begrensninger innen pepperkakebygging. Forskriftsmessig holder de fleste mål så lenge limet (sukkeret) sitter og de ikke blir spist!"

- Ikke pepperkakedeig

Ingeniør Solveig Sandness ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo sier til TU at hun ikke vil satse på pepperkakehus av pepperkakedeig, fordi deigen vil ha en meget begrenset spennvidde, bl.a. pga høy duktilitet og lav fasthet.

– Hvis man imidlertid brenner pepperkakedeigen til pepperkake, vil de mekaniske egenskapene forbedres betraktelig med tanke på formålet.

Ifølge Sandness kan man sammenligne prosessen med tegl.

– Egenskapene til den myke og duktile leiren endres totalt i forbrenningsprosessen til den mye hardere, men sprøere teglen.

Sandness legger til at når pepperkakene hever under steking kan det by på problemer for sammenføyningene.

– Dette fører ofte til at nøye utskårne elementer med rette sidekanter kommer ut med bølgede sidekanter som er vanskelig å føye sammen. Her kunne kanskje SINTEF forske på mulige og umulige tilsetningsstoffer som øker formstabiliteten under steking.

Samarbeid

Nasjonalmuseet inviterer til pepperkakeknusing og spising søndag 8. januar kl. 15.00. Publikum oppfordres til å ta med hammer. Hus som ikke er hentet blir knust og spist.

Pepperkakehus 2011 er et samarbeidsprosjekt mellom Universitetet i Oslo, DKS Oslo og Nasjonalmuseet.

Juryen besto av

  • Inger Sandlie, professor i molekylær biovitenskap, UiO.
  • Torunn Nordbø, daglig leder ved Opplysingskontoret for brød og korn.
  • Nina Berre, avdelingsdirektør, Nasjonalmuseet - Arkitektur.

VINNERNE: Kulturministeren hyller vinnerne av Pepperkakehuskonkurransen 2011, f.v. Bo Wilke Dyrøy, Oda Aurora Norlund og Line A. Norlund.
VINNERNE: Kulturministeren hyller vinnerne av Pepperkakehuskonkurransen 2011, f.v. Wilke Bo Dyrøy, Oda Aurora Norlund og Line A. Norlund. Foto: Fredrik Drevon Fredrik Drevon

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.