ARKIVNYHETER

Penger i tilstandskontrol og inspeksjon

Anders J. Steensen
5. okt. 2011 - 08:08

MOLDE: Axess i Molde har økt omsetningen med 25 prosent årlig siden starten i 1998. Gründer, daglig leder og medeier i selskapet, Børge Gjeldvik, har en ambisjon om å vokse videre i samme tempo.

Selskapet arbeider innenfor tilstandskontroll og erosjonsovervåking offshore. Det er høyteknologiske utfordringer som må løses for å være med i dette gamet. Axess har bygd opp et ledende fagmiljø i Norge innefor inspeksjon, integritetsstyring og vedlikeholdsstyring. De foretar ikke bare en tilstandskontroll, men forteller oppdragsgiveren hvor, når, hvordan og hvorfor inspeksjoner bør gjøres.

Etter 13 års drift regnes Molde-selskapet som markedsledende i Norge innenfor deler av sin virksomhet, som inspeksjon og integritetsstyring for kraner, boreutstyr og løfteinnretninger offshore.



Rask vekst

Det startet i det små med 2,5 millioner kroner i omsetning det første hele driftsåret i 1999. I dag er omsetningen 6-7 millioner kroner i uka. I 2011 passeres 300 millioner kroner i årsomsetning for første gang.

Det er 190 ansatte, hvorav 80 ved hovedkontoret i Molde. De øvrige arbeider i Kristiansund, Orkanger, Trondheim, Bergen og i Rio. Et nytt kontor i Singapore skal være på plass neste år.



Bygger et ingeniørmiljø

I Molde er Axess en viktig brikke i et viktig offshorerelatert miljø. Ingeniørtettheten i byen har økt. Det er ca 700 ingeniører i en by med vel 25.000 innbyggere. Gjeldvik sier at det er flere fordeler enn ulemper ved å ha hovedkontoret i en mindre by som Molde og at det ikke har vært problemer med å rekruttere ingeniører som søker utfordringer.

– Fordelen ved å jobbe her er at vi har krevende kunder og kan tilby utfordrende jobber. Vi utvikler hele tiden fremtidsrettede teknologiske løsninger. Det krever kompetente folk, sier Gjeldvik.

Også i fritida er det utfordringer som lokker ingeniører til Romsdal. Steile fjelltopper som kan bestiges - og litt mindre steile toppturer med sykkel.



Sterk kundeliste

På kundelisten står både Statoil, Shell, ConocoPhillips, BP, Total, Transocean, Seadrill, Odfjell Drilling, Dolphin og BW Offshore for å nevne noen.

I dag har Axess to tredeler av jobbene innenfor Norge og en tredel utenfor Norges grenser. Gjeldvik tror at det innen få år vil være 50-50 mellom Norge og utlandet. Dette er også en bevisst satsing fra selskapets side.

Lederen av Singapore-kontoret er allerede ansatt. Etablering andre steder i verden står også for tur. Axess vil være til stede i alle de viktige oljehovedstedene i verden. Men hovedkontoret skal fortsatt være i Molde.





Avansert ultralyd

Både Gjeldvik og ansvarlig for produktutvikling, Knut Festervoll, har stor tro på avanserte ultralydmetoder til erosjonsovervåking av rørledninger. Datterselskapet Sensorlink i Trondheim har fått et viktig gjennombrudd med pilotkontrakten i Canada.

– Hvis det virkelig løsner kan utfordringen fort bli å ha tilstrekkelig mannskaper til å ta unna oppgavene, sier Festervoll.



Undersak



Vant kontrakt i Canada



Axess' datterselskap i Trondheim, Sensorlink AS, vant en pilotkontrakt for erosjonsovervåking av oljerørledninger i Canada for oljeselskapet Syncrude.



– Vi har arbeidet med dette over lengre tid. Teknikken er presentert for det canadiske selskapet gjennom en 12 måneders prøveinstallasjon i konkurranse med andre leverandører. Resultatene var forskningsavdelingen i Syncrude så fornøyd med at de ga oss kontrakt på et pilotprosjekt. Etter en driftsfase på anslagsvis 6-12 måneder kan det være åpning for en større avtale for oss, sier daglig leder i Sensorlink, Harald Sleire, til Industrien.



Gjennombrudd

Syncrude har 1700 kilometer med oljeledninger på land i Canada. En kontrakt på erosjonsovervåking av dette rørledningsnettet vil bety et gjennombrudd på det internasjonale markedet for et lite, norsk selskap med fire ansatte og knappe 10 millioner kroner i omsetning. Pilotkontrakten i seg selv er langt på vei et internasjonalt gjennombrudd, selv om den bare har en verdi på 1,2 millioner kroner.



Ultralyd

– Det er teknologien vi benytter som har gitt oss denne avtalen. Ved hjelp av ultralyd måler vi erosjonen i rørledningene. I disse rørledningene er erosjon et større problem enn korrosjon. Teknikken vi benytter måler avvik ned til 0,1 millimeter. Det spesielle med vår måte å gjøre dette på er at vi ikke driver operatørbasert punktinspeksjon, men kan levere målinger over større områder i rørene som leses av kontinuerlig og gjøres tilgjengelig for kunden via web, sier Sleire.

Han sier at flere har oppdaget at teknikkensom Sensorlink benytter er i ferd med og modnes. Den samme teknikkeen kan benyttes til overvåking av rørsystemer for olje og gass, men også til rørgater for vannkraftanlegg, til vanlige vannverksrør og kloakkrør.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.