KRAFT

Patentsøker «intelligent» vindturbin

INNI TURBINEN: Slik ser det ut på innsiden av nacellen (hodet) på en havturbin. Sivilingeniør Gunnar Myhr søker nå patent på en rekke systemer som skal gjøre slike turbiner mer effektive.
INNI TURBINEN: Slik ser det ut på innsiden av nacellen (hodet) på en havturbin. Sivilingeniør Gunnar Myhr søker nå patent på en rekke systemer som skal gjøre slike turbiner mer effektive. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Kjetil Malkenes Hovland
29. jan. 2010 - 07:33

Han er sivilingeniør og jobber til daglig med kreftbehandling gjennom magnetresonans. Nå har Gunnar Myhr søkt patent på det han mener er en revolusjonerende og intelligent offshore-vindturbin som blant annet fjerner is og snø automatisk og er selvsmørende.

– Vi håper jo at det skal revolusjonere vindturbinene, for vi får mye høyere kapasitetsutnyttelse, og du får en ytterligere kapasitetsøkning fordi regulariteten går opp, sier Myhr til Teknisk Ukeblad.

Han har flere tidligere patenter innen medisin og IKT. Etter et samarbeid med NTNU-professor Bjørn Angelsen har Myhr nå søkt om patent i USA på vindturbiner med en rekke spesielle egenskaper som til sammen skal øke kapasitetutnyttelsen fra 35 prosent til minst 40 prosent.

Fem ulike krav

Det er fem hovedkrav i patentsøknaden. Myhr vil ta patent på et svinghjul som henter ut overskuddsenergi fra turbinen. Energien brukes til å drive et annet nytt system som måler is og snø på rotorbladet med ultralydsensorer og deretter fjerner isen med ultralyd. To andre systemer gjør at turbinen smører seg selv og skrur av sårbare systemer ved tordenvær. Turbinen har også systemer for å kommunisere med andre turbiner og med land.

– Vi har gjort mye research for å finne ut om dette er originale tanker og ideer. Vi kan ikke garantere det, men verken vi eller patentkontoret vårt i London har klart å avdekke det. Og vi har jo litt erfaring med dette med patenter, både Bjørn Angelsen og jeg, sier Myhr.

Overfører teknologi fra medisin

Turbinens intelligens ligger i dens avanserte målesystemer, og det at den på en måte kan diagnostisere seg selv.

– Hvorfor satset du på akkurat vindturbiner?

– Jeg er fysiker og har jobbet mye med dynamikk. Doktorgraden min gikk på energi og hovedfaget mitt på dynamikk og vibrasjoner. Så kom jeg inn på medisin og det å angripe kreftceller med vibrasjoner. Angelsen har jobbet mye med ultralyd, og vi begynte å snakke om hvordan dette kunne brukes på andre områder. Derfor skrev vi denne patentsøknaden, sier Myhr.

Han har tidligere jobbet innen olje og energi, og mener det var naturlig å kombinere fagfeltene.

– Ny teknologi ligger i skjæringspunktet mellom ulike felter, sier Myhr.

Vil sikre ideene

Sivilingeniøren har bedt patentkontoret i USA om publisering av patentsøknaden for å sikre seg.

– Det er 18 måneders konfidensialitet når det gjelder patentsøknader, men da kan andre få parallelle patenter, sier Myhr. – Vi ber om publisering for å blokkere andre fra å komme inn.

– Er vindbransjen sent ute med å patentere ideene sine?

– Vindmøller har eksistert i flere hundre år. Kanskje derfor har man ikke tenkt så mye på å patentere overordnete egenskaper. Det har derfor blitt tekniske detaljer man har fokusert på. Vi søker derimot beskyttelse av nye karaktertrekk på veldig bredt grunnlag, sier Myhr.

tegning fra Gunnar Myhrs patentsøknad innen vindkraft
TEGNING: Dette er en av illustrasjonene fra Gunnar Myhrs patentsøknad. Han ønsker å ta patent på en rekke overordnede egenskaper for vindturbiner. Gunnar Myhr

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.