KLIMA

Over 20 000 vil påvirke

MØTES I LOBBYEN: Her er noen av de mange som prøver å påvirke forhandlingene og skape en rettferdig klimaavtale. Hele to tredjedeler av de 30 000 som står på deltakerlisten til forhandlingene er ikke-statlige representanter.
MØTES I LOBBYEN: Her er noen av de mange som prøver å påvirke forhandlingene og skape en rettferdig klimaavtale. Hele to tredjedeler av de 30 000 som står på deltakerlisten til forhandlingene er ikke-statlige representanter. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Kjetil Malkenes Hovland
9. des. 2009 - 14:51
Vis mer

KØBENHAVN: – En rettferdig klimaavtale NÅ!

Teknisk Ukeblads journalist får neven fylt med papirlapper av en ivrig miljøverner. Og bakom gjaller trommene fra demonstranter. Alle sammen virker å være for store kutt i de rike landene og mer penger til u-landene.

Elizabeth Bast i Friends of the Earth International på Bella Center, pk med LArs Haltbrekken i naturvernforbundet 091209
Teknisk Ukeblads journalist får neven fylt med papirlapper av en ivrig miljøverner. Og bakom gjaller trommene fra demonstranter. Alle sammen virker å være for store kutt i de rike landene og mer penger til u-landene. MANGE LOBBYISTER: - CO2-handlerne er store, det er mye penger å tjene på dette. Vi er mer usikre på om dette er veien å gå, sier Elizabeth Bast i Friends of the Earth International. Hun tror næringslivet påvirker klimaforhandlingene selv om de mest synlige på Bella Center er miljøvernere og idealister. Kjetil Malkenes Hovland

Det er verken klimaflyktninger, forskere eller forhandlere som dominerer på Bella Center i København under klimaforhandlingene – det er NGO-ene.

Over 20 000 vil påvirke

Hva en NGO er? Det er en ikke-statlig organisasjon. De mest synlige på Bella Center er miljøvern- og hjelpeorganisasjonene, men her vandrer også rundt en del folk fra energiselskaper, klimakvotehandlere, oljefolk og folk fra skipsbransjen, luftfarten og kjernekraften. Alle har sine agendaer.

Totalt er 20 000 personer fra hele 832 NGO-er påmeldt til dette klimamøtet. Totalt er det over 30 000 påmeldte, ifølge de offisielle deltakerlistene. Bella Center har kun plass til 15 000. Ikke rart det er kaos. Arrangørene har begynt å tildele kvoter til NGO-ene, og langt fra alle får komme inn.

– Næringsliv bak lukkete dører

– Vi miljøvernere er kanskje de mest synlige, sier Elizabeth Bast, som sitter i styret for Friends of the Earth International, naturvernforbundets moderforbund, til Teknisk Ukeblad.

Men næringslivet har likevel stor makt i forhandlingene, tror hun.

Her deles prisen "Dagens fossil" ut hver dag klokka 18. Miljøvernerne og ulike hjelpeorganisasjoner er mest synlige på Bella Center, men har trolig liten påvirkning på resultatet når det kommer til stykket.
Men næringslivet har likevel stor makt i forhandlingene, tror hun. STAND UP: Ved standen til venstre deles prisen "Dagens fossil" ut hver dag klokka 18. Miljøvernerne og ulike hjelpeorganisasjoner er mest synlige på Bella Center, men har trolig liten påvirkning på resultatet når det kommer til stykket. Kjetil Malkenes Hovland

– Businesslobbyen er her, de er bare ikke like synlige. Jeg tror de snakker bak lukkete dører, sier Bast.

Kjernekraften drev lobbyvirksomhet

NGO-ene deles inn i ulike grupper med forkortelser som ENGO, som er miljøvernerne (environmental), BINGO, som er næringslivet (business) og RINGO, som er forskerne (research).

Tidligere var kjernekraften en viktig lobbyist, forteller leder Lars Haltbrekken i naturvernforbundet.

– I 1998 var atomkraftindustrien den klart største gruppa. De ville ha kjernekraften inn i den grønne utviklingsmekanismen CDM, sier han til Teknisk Ukeblad.

– Og nå?

– Næringslivet markerer seg. Journalister er her også enormt mye av.

Ønsker større klimakutt

– Hva er naturvernforbundets mål her i København?

– Vi prøver å påvirke forhandlerne. Vi vil ha bedre finansiering og store kutt i rike land, sier Haltbrekken.

På overflaten virker det som om alle her på Bella Center ønsker akkurat det. De rike må kutte mer, de rike må betale u-landene mer. Men det finnes andre agendaer.

– Kvotehandlerne presser på

Kvotehandlerne er en viktig lobbygruppe, mener Elizabeth Bast.

– CO2-handlerne er store, det er mye penger å tjene på dette. Vi er mer usikre på om dette er veien å gå, sier hun, og legger til at forslaget til ny klimalov i USA legger opp til at opptil en tredjedel av kuttene kan tas utenlands, ikke ulikt Norges planer fram mot 2020.

Og ganske riktig, gruppen International Emissions Trading Association (IETA) har svært mange representanter i København, godt over 500 stykker til sammen ifølge deltakerlistene.

Flere norske kvotehandlere

Både Det Norske Veritas og PointCarbon er sentrale innen handel med CO2-kvoter, og er til stede sammen med selskaper som OneCarbon og GreenStream, EON Climate, CDC Climat, Carbon Flow og Sindicatum Carbon Capital. Også Hydro og Vattenfall er representert i dette selskapet av kvotekjøpere og -selgere.

IETA har sirkulert sine ønsker om å reformere og utvide kvotekjøpsmekanismen CDM i København. De viser til at markedet for CO2-handel er på 126 milliarder dollar, ifølge Verdensbankens anslag for 2008. De vil ha mer private penger over i fornybar energi, og selvsagt også tjene penger.

– Hundrevis av temaer kjemper om oppmerksomheten til forhandlere og ministre, sier direktør i IETA Henry Derwent i en pressemelding før København-møtet. – Vi må ikke miste punktene som må til for at privat finansiering kan spille sin rolle.

pressefolk i københavn, bella center 081209
PRESSE, PRESSE: Det mangler ikke på journalister når klimapanelets leder Rajendra Pachauri presenterer den nyeste klimaforskningen. Over 2000 journalister dekker klimaforhandlingene og sidearrangementene på Bella Center. Kjetil Malkenes Hovland

En rekke storselskaper

På deltakerlisten til København finner vi også folk fra storselskaper som det franske energiselskapet Areva som blant annet driver med kjernekraft, bioteknologigiganten Monsanto, Microsoft, det sørafrikanske selskapet Sasol som blant annet lager diesel av kull, databrikkeselskapet Intel og en rekke andre.

Det mangler ikke på nordmenn i København om dagen heller. Den offisielle norske delegasjonen alene teller 157 mennesker totalt, selv om ikke alle er her på en gang.

Mengder av nordmenn

Delegasjonen inkluderer statsminister Jens Stoltenberg, utenriksminister Jonas Gahr Støre, landbruksminister Lars Peder Brekk, olje- og energiminister Terje Riis-Johansen, en rekke medlemmer i energi- og miljøkomiteen som Ketil Solvik-Olsen, Erling Sande, Nikolai Astrup og Snorre Valen, folk fra ulike forskningsinstitusjoner som Cicero og flere representanter fra miljøbevegelse og fagforeninger.

Også utenom den offisielle norske delegasjonen er det en rekke norske fagforeninger på deltakerlisten, blant representantene her finner vi LO-leder Roar Flåthen og Industri Energi-leder Leif Sande. Også Norges Rederiforbund har en større delegasjon til København.

Norske selskaper

Flere større norske selskaper er også på deltakerlisten, som Statkraft, Hydro og Statoil. Av norske institusjoner finnes NTNU og Cicero senter for klimaforskning her, samt Bjerknes-senteret.

Av miljø- og hjelpeorganisasjoner finner vi Framtiden i våre hender, Flyktningerådet, Kirkens Nødhjelp, Regnskogfondet, naturvernforbundet, Bellona, WWF og Forum for utvikling og miljø.

En mengde byer og kommuner fra hele verden er også representert på Bella Center, blant andre Sydney, Warszawa, Kyoto, Amsterdam, Vancouver, Nairobi og Los Angeles.

Her finner du alle deltakerlistene for København-møtet

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.