NETTARKIV

Oslofjord-kabel eksploderte

VERNEUTSTYR: Mannskapene som skal ordne opp etter eksplosjonen i en skjøt på Oslofjordkabelen bruker verneutstyr på grunn av gassutviklingen.
VERNEUTSTYR: Mannskapene som skal ordne opp etter eksplosjonen i en skjøt på Oslofjordkabelen bruker verneutstyr på grunn av gassutviklingen. Bilde: Statnett
Kjetil Malkenes Hovland
27. mai 2009 - 13:54
Vis mer

Da Nexans og Statnett skulle teste strømkabelen mellom Moss og Horten, skjedde det en eksplosjon i et skjøtekammer på land. Det begynte å brenne, og gassutvikling gjorde det farlig å gå inn i kammeret og finne ut hva som hadde skjedd. Kammeret er et hus på ca. 10 X 30 meter.

– Dette er jo et rom der det har vært en eksplosjon, så det må ryddes og rengjøres, og gasser må fjernes, sier kommunikasjonssjef Irene Meldal i Statnett til Teknisk Ukeblad.

Rekker ikke 1. juni

Det var våren 2008 at et anker skadet to av de tre forbindelsene over Oslofjorden. Kablene sørger for strømutvekslingen mellom Norge og Sverige. Den første kabelen ble reparert og kom i drift igjen høsten 2008. Den siste kabelen i forbindelsen skulle etter planen være i drift igjen 1. juni.

Nå blir dette utsatt på ubestemt tid.

Gassmasker og vernedress

Eksplosjonen skjedde i et skjøtekammer på Bastøy, hvor kabelforbindelsen fra Østfold-siden er koblet sammen med kabelen som fortsetter til fastlandet på Vestfold-siden. Befaringen på kabelen mellom Horten og Moss viser store skader.

Mannskaper fra et spesialfirma bruker gassmasker og vernedress under oppryddingen. Gassen som lekket ut er SF 6, en luktfri gass som kan gi kvelningsfare, og er en 22 000 ganger kraftigere klimagass enn CO 2. SF 6 gjør det ifølge Statnett mulig å bygge kompakte, kapslede, gassisolerte anlegg innendørs også for de høyeste spenningsnivåene.

Kraftselskapene tapte

Kraftselskapene tapte 1,5 milliarder kroner på kapasitetsproblemene på Oslofjordforbindelsen i 2008. Men en utsettelse av reparasjonen på Moss-Horten-kabelen får ingen større følger slik strømprisene i Norden er nå.

– Når det er små prisforskjeller, indikerer det at det ikke er noen store flaskehalser i systemet. Dette har ikke store konsekvenser for oss slik prisbildet er nå, sier Kristian Pladsen i Energi Norge (tidligere Energibedriftenes Landsforening EBL) til Teknisk Ukeblad.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.