KRAFT

Ørskog-Fardal: Nå skal det bygges

Koblinganlegget i Fardal i Sogn er endepunket for den planlagte linjen fra Ørskog.
Koblinganlegget i Fardal i Sogn er endepunket for den planlagte linjen fra Ørskog. Bilde: KNUT STRØM
Per-Ivar NikolaisenPer-Ivar Nikolaisen
21. des. 2011 - 16:11
Vis mer

Den 285 kilometer lange ledningen mellom Ørskog i Møre og Romsdal og Fardal i Sogn og Fjordane blir ansett som avgjørende for å sikre Midt-Norge en god strømforsyning.

Underskudd

Landsdelen har i dag et kraftunderskudd på 8 TWh, eller det som tilsvarer et årlig forbruket på 400.000 eneboliger med et gjennomsnittlig forbruk på 20.000 kWh per år.

Olje- og energiminister Ola Borten Moe kaller det "en stor dag" for Nord-Vestlandet og Trøndelag.

- Man kan nå ta ordet "kraftkrise" ut av vokabularet i Midt-Norge, fastslår Borten Moe.

– Det vil bedre den anstrengte kraftsituasjonen i Midt-Norge og bidra til å få mer fornybar og klimavennlig energi inn på strømnettet. I tillegg blir 170 kilometer eksisterende kraftledninger fjernet, sier statsråden.

Borten Moe karakteriserer saneringen av de gamle ledningene som "et godt miljøtiltak".

Omfattende klager

Hele 75 klagere ville på ulike måter kraftledningen mellom Ørskog og Fardal til livs etter at Norges vassdrags- og energidirektoratet hadde sagt sitt.

I et omfattende dokument på hele 138 sider har Olje- og energidepartementet vurdert hvordan ledningen vil ramme naturmangfold og turisme.

Noe sjøkabel blir det heller ikke i denne gangen, i likhet med utfallet i Hardangerkonflikten.

– Som i de fleste utbyggingssaker har det også i denne saken vært reist innvendinger. Noen har ønsket seg sjøkabel på større deler av strekningen, andre en annen trasé. Men så godt som ingen har vært uenige i behovet for ledningen. Det synes jeg er gledelig. Samtidig har vi gjort alt vi kan for å redusere naturinngrepene mest mulig, sier Borten Moe.

Fra fugl til myr

Hjort, sjelden myr, varmekjær skogsvegetasjon, hubro, hønsehauk, storlom, kongeørn og fjellvåk er blant artene som er vurdert.

For eksempel konkluderer departementet med at påvirkningen på fugl er mindre ved kraftledninger på 420 kV enn ved de eksisterende ledningene på 132 kV.

De fleste større rovfugler dør nemlig først og fremst av strømgjennomgang, ikke kollisjoner med ledninger. Når avstanden er større mellom de strømførende linene, som på en 420 kV ledning, vil "det ikke utgjøre noe risiko for elektrokusjon for hubro", ifølge departementet.

Tiltak for det visuelle

Departementet krever en rekke tiltak for å dempe de visuelle virkningene av kraftledningene.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Blant annet vil det ha silikonbelagte glassisolatorer på master som er synlig fra bebyggelse. Departementet sier at det også skal vurderes bruk av malte liner og malte master.

Det bes også om at det skal utvises spesielle hensyn ved skogsrydding.

Samtidig vil rundt 170 km eksisterende ledninger bli fjernet, og dagens transformatorstasjon i Fardal vil også bli sanert.

Lært av Hardanger

Statsråd Ola Borten Moe sier til Teknisk Ukeblad at han tror man har lært av Hardanger-saken og konflikten rundt ledningen mellom Sima og Samnanger.

- Alle er enige om at det er behov for disse linjene. I Hardanger var jo også det gjenstand for store diskusjoner, om det virkelig var behov for dem eller okke. Den diskusjonen er ikke relevant i dette tilfellet, sier Borten Moe.

Han mener at aktørene har hatt en god prosess for å dempe konfliknivået, gjennom nær kontakt med lokale og regionale myndigheter.



Allerede i gang

Statnett fikk tillatelse til å bygge deler av strekningen i april 2011. Statnett opplyser overfor Teknisk Ukeblad at departementets justeringer av traseen er såpass små, at det vil ha lite å si for fremdriften.

Siden april har Statnett inngått kontrakter med entreprenører til en samlet verdi av 1,5 milliarder kroner.

Skogrydding på deler av strekningen startet opp i høst, mens arbeidet med å oppføre mastene vil starte våren 2012.

– Vår målsetting er å ferdigstille forbindelsen fra Ørskog til Sogndal i løpet av 2015. Det er en meget stram og ambisiøs plan for et så stort og komplekst prosjekt. Det understreker vekten Statnett legger på å sikre strømforsyningen til Midt-Norge. Vi skal gjøre vårt for å komme i mål, sier konserndirektør Auke Lont i Statnett.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.