KARRIEREUTDANNING

Ønsker flere kvinner i Forsvaret

Mange muligheter - også til å bli ingeniør.

Over 200 offiserer fra alle forsvarsgrener deltok på "Årsmøte i nettverk for kvinnelig befal" på Akershus Festning i Oslo i januar. I år er det 30 år siden kvinnelig verneplikt ble innført, og årsmøtet i nettverk ble etablert i 1989. Forsvaret ønsker å rekruttere flere kvinner.
Over 200 offiserer fra alle forsvarsgrener deltok på "Årsmøte i nettverk for kvinnelig befal" på Akershus Festning i Oslo i januar. I år er det 30 år siden kvinnelig verneplikt ble innført, og årsmøtet i nettverk ble etablert i 1989. Forsvaret ønsker å rekruttere flere kvinner. Bilde: Åserud, Lise
15. apr. 2013 - 18:13

Gjennom Forsvaret kan man nå blant annet søke bachelorutdanning som ingeniør innen militære datasystemer.

Ifølge oberstløytnant og sjef for Forsvarets Ingeniørhøgskole, Roger Johnsen, er kvinnelige søkere en sterkt etterspurt ressurs blant Forsvarets utdanningsinstitusjoner.

Forsvaret har som mål å ha 20 prosent militære kvinner i sine rekker i 2020. Per 2013 er andelen kvinner bare mellom åtte og ni prosent blant befal og vervede. Fristen for opptak går ut 1. mai.

Les også: Hun er Norges mest innflytelsesrike teknologikvinne

Mange muligheter

Mulighetene i Forsvaret er mange og kanskje uoppdagede, og ifølge ham er årsakene mange til at både han og resten av Forsvaret ønsker seg flere kvinnelige kolleger.

– Det er veldig mange utfordrende oppgaver i Forsvaret, og min erfaring er at kvinner kan være bedre i stand til å se det helhetlige bildet enn hva menn er. Kvinner har også ofte en mer utstrakt vilje til å tilegne seg ny kunnskap, fremfor å kun vektlegge egen erfaring. Vi trenger derfor flere kvinner, sier Johnsen til Teknisk Ukeblad.

Unik arbeidsplass

Kontreadmiral og sjef for Forsvarets høgskole, Louise Kathrine Dedichen, startet sin karriere på Sjøkrigsskolen i 1983, da kvinneandelen var på fem prosent.

Dedichen valgte Forsvaret på grunn av mange spennende og varierte muligheter, og synes det er litt betenkelig at Forsvaret ennå ikke har nådd målene med å rekruttere flere kvinner.

Hun håper på flere kvinnelige søkere til Forsvarets utdanningsinstitusjoner.

– Jeg håper virkelig at flere kvinner kan få øynene opp for de utallige muligheter for utdanning og utvikling som finnes i Forsvaret. Det er en helt unik arbeidsplass, sier Dedichen til Teknisk Ukeblad.

Les også: Vil gjøre ingeniørutdanningen dyrere

Slipper studielån

Johnsen sier seg enig med Dedichen, og peker også på fordeler som for eksempel lønn under utdanning, fremfor å ta opp studielån.

– Som student i Forsvaret får man omtrent 7200 kroner utbetalt i måneden, i tillegg til at man bor og spiser gratis, sier Johnsen.

Stortingsmelding 36, som omhandler økt rekruttering av kvinner til Forsvaret, har som et overordnet mål at begge kjønn skal være likt representert på alle nivåer.

Det mest omfattende tiltaket som så langt er foretatt, er innkalling av kvinner til frivillig sesjon, men fortsatt er kjønnsbalansen i militære stillinger skjev på alle nivåer.

Vekk med stereotypene

Til dette sier sjefsforsker Frank Brundtland Steder ved Forsvarets Forskningsinstiutt (FFI) til Teknisk Ukeblad at det nå er på høy tid at Forsvaret bryter med kjønnsstereotypier og tradisjonelle idealer.

Steders oppfatning er at flere kvinner trengs for å gjenspeile det samfunnet som skal forsvares, og han sier seg enig med Dedichen og Johansen når det gjelder bevisstgjørelse blant kvinner og Forsvaret.

– Forsvaret tilbyr en stor variasjon av stillinger, utdanning og kompetanse. Det eneste naturlige er at dette reflekteres bedre i søkerbakgrunnen ved at jentene kommer sterkere på banen. Mange går rundt med en stereotypisk oppfatning av hva Forsvaret er og skal være, sier Steder.

Kulturbevisst

Steder og FFI kom nylig ut med boken «Militære kvinner. Forsvarets akilleshæl?», som indikerer at mange kvinner etterhvert faller bort fra en militær karriere som følge av en idealisert machokultur og stereotyper rundt kulturen.

Ifølge Steder eksisterer det sterke forventninger knyttet til det å skulle tjene i Forsvaret, og han ønsker derfor blant annet å skape en bevissthet rundt kulturen.

– Så lenge man klarer opptakskravene, er det ingen som ønsker at man skal tilpasse seg et «macho» stereotypisk ideal. Det er ønskelig med mangfold, og vi vil derfor oppfordre både kvinner og menn til å være seg selv. Jeg vil derfor minne om at det ofte er de mest usikre som er de mest høylytte, sier Steder.

Ingen forskjellsbehandling

At kvinner kvoteres inn i stillinger i Forsvaret uten å være kvalifiserte, er også en myte som Steder ønsker å avlive.

– En kvinne som tilsettes en stilling i Forsvaret vil så klart alltid være kvalifisert på lik linje med sine mannlige kolleger. Oppfatningen blant noen «der ute» er at kvinner blir forskjellsbehandlet, men sannheten er at en kvinne tilsettes stillinger på samme vilkår som menn. Hverken kvinner eller menn ønsker en forskjellsbehandling som sår tvil under faglig kompetanse, sier Steder.

Les også:

Etterlyser flere IT-kvinner

Derfor tjener kvinner mindre

Dette bør du spørre om på jobbintervjuet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.