OFFSHORE

Ønsker eget forskningsbudsjett

4. sep. 2001 - 11:01

Leverandørindustrien trenger penger for å utvikle ny teknologi. Statens innsats for norsk petrolumsforskning er for dårlig i forhold til hva staten høster av inntekter, mener president Øyvind Lund i Den norske petroleumsforening.

– Petoro (tidligere SDØE) må få et eget forskningsbudsjett som kommer oljenæringen til gode, foreslo Lund under oljekonferansen i Harstad nylig.

Mindre penger

For tiden er de offentlige bevilgningene til oljeforskningen for utvikling av ny teknologi, redusert til 40 millioner kroner i året, påpeker Lund.

– Det er alt for lite. Oljebransjen er den viktigste næringen i Norge. Den sysselsetter rundt 70.000 mennesker, den er internasjonal og den innbringer årlig rundt 300 milliarder kroner til statskassen. Dersom vi hadde brukt vanlige bedriftsøkonomiske kriterier for å vurdere forskningsinnsatsen, vil jeg påstå at dette er en særdeles dårlig forvaltning av vår natur og våre menneskelige ressurser. Forskningsbudsjettene må økes.

Trippel-effekt

Under Demo 2000-programmet utløste hver krone bevilget fra det offentlige, tre kroner fra oljeindustrien. Deltagerne i Demo 2000 fikk på den måten 800 millioner kroner til rådighet.

– Jeg er overbevist at større statlig forskningsinnsats også bringer flere midler fra privat sektor. Myndighetene burde være interessert i det. Dersom vi klarer å øke utvinningsgraden på våre olje- og gassfelt med fem prosent, vil det gi 1000 milliarder kroner ekstra i statskassen. Da er det verd å bruke ekstra midler til forskning og utvikling.

Øyvind Lund er forøvrig øverste sjef for ABB i Norge, og han fikk i tillegg en nyopprettet stilling som leder av en gruppe ved direksjonen i Zürich.

Positiv

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Statsministerkandidat Kjell Magne Bondevik synes ideen om å la Petoro sette av midler til oljeforskning er god.

– Sentrumsregjeringen var meget godt fornøyd med de resultatene vi fikk fra Demo 2000, og vi innser at det er et stort behov for flere statlige penger inn til utvikling av ny teknologi i oljesektoren. Da kan et forskningsbudsjett under statsoljeselskapet Petoro være en god løsning, sier Bondevik i en kommentar til TU.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.