BYGG

Ønsker alternativ til NTNU

Joachim Seehusen
13. jan. 2011 - 15:02

Byggstudentene på Ås skal 25. og 26. januar få brynt seg på oppgaver de vil møte i jobb.

Camp

Da arrangerer UMB og Skanska sammen med Ungt Entreprenørskap en byggcamp for sivilingeniørstudentene på Ås.

Innen fagområdene bygg og vann skal studentene gjennom en konkurranse i nyskapning og nytenkning med faglig forankring i byggenæringen.

– Ja, det representerer en utvidelse av vårt samarbeid med Ås-miljøet, bekrefter konserndirektør Per-Ola Ulseth i Skanska. Han forteller at selskapet ønsker å utvide sitt rekrutteringsgrunnlag og samtidig knytte tettere kontakter mot fagmiljøet på Ås.

Les også: Ferske byggingeniører vant lønnskampen

Utfordrer studentene

– Vi ønsker å utfordre studentene på hvordan vi og bransjen kan fornye oss. Vi tar opp emner innen planlegging, prosjektering og kommunikasjon, sier Ulseth.

Det blir holdt en konkurranse der studentene i løpet av to dager skal levere forslag til løsninger på tenkte, men reelle problemstillinger.

Studentene jobber i team og sluttresultatet blir vurdert av en jury bestående av UMBs egne folk pluss toppledelsen i Skanska.

Vinnerlaget blir invitert til Skanskas hovedkontor i Stockholm. De som står bak de beste svarene kan regne dem som en god jobbsøknad.

– Ja, vi vil selvfølgelig gjerne bli bedre kjent med de som leverer gode svar, bekrefter Ulseth.



Færre og færre

– Vi har en oppfatning at det i årene som kommer blir mangel på topp sivilingeniørkompetanse innen bygg og anlegg. Det pensjoneres nå flere enn det utdannes nye, og det skjer i en tid da hele byggenæringen er i endring fra ren produksjonsvirksomhet til en kunnskapsbasert industri, sier Ulseth.

Han forteller at Skanska i år har rekruttert 70 nyutdannete, og at ledelsen venter det er nivået for de kommende årene.

– Vi må være mye mer på hugget, det er en ubalanse i tilbud og etterspørsel av sivilingeniører og hvis dette samarbeidet blir en suksess vil vi videreføre det. Det er intensjonen.

Les også: Utdanning ble mindre verdt (i noen næringer)

Komplementær profil

UMB utdanner hvert år om lag 30 ferske sivilingeniører innen byggeteknikk og arkitektur, 15 innen vann og miljøteknikk og 15 innen geomatikk og kart.

Til sammen 60 som alle faller inn under hovedgruppen bygg. Så utdannes det sivilingeniører i Narvik og Stavanger, i tillegg til NTNU i Trondheim som er den virkelig store produsenten av høyt kvalifiserte teknologer.

– Vi er ute etter mangfold. Derfor håper vi at UMB kan utvikle en tydelig faglig profil som skiller seg fra og er komplementær i forhold til hva NTNU driver med, sier Ulseth.

Skanska har hatt samarbeid med flere studenter om deres masteroppgaver, og sier seg fornøyd med kvaliteten.

– Vi har flere ansatte som kommer fra UMB, mangfold er viktig for oss. Det blir lett et veldig ensartet miljø om alle kommer fra en og samme utdanningsinstitusjon.



Arkitekturingeniør

UMB har allerede en annen profil enn NTNU, og det er et bevisst valg, sier professor Thomas Thiis ved Institutt for matematiske realfag og teknologi.

Det studiet UMB tilbyr er en syntese av tradisjonell sivilingeniørutdanning og arkitektur. Det er mer i retning av hva som er vanlig i andre europeiske land og skiller seg fra den mer beregningstekniske retningen ved NTNU.

– Av byggstudiet så er om lag en tredjedel arkitektur, en tredjedel er konstruksjon og en knapp tredjedel er bygningsfysikk, forteller professor Thomas Thiis.

– Dermed blir våre kandidater mer selvgående enn en tradisjonell bygningsingeniør, og de representerer et bindeledd mellom den tradisjonelle ingeniøren og arkitektene. Det gjenspeiler seg også i navnet på studiet, byggeteknikk og arkitektur. Det appellerer nok til mange studenter som finner arkitektur mer fargerikt og spennende enn det mer trauste ingeniørbegrepet, sier Thiis.



Ukjent

– En del av min jobb er å gjøre oss kjent for næringslivet, dessverre må vi innrømme at det er for mange som ikke er klar over at vi utdanner sivilingeniører på UMB. Derfor er det veldig flott at Skanska involverer seg. Vi ønsker å utdanne de ingeniørene bransjen trenger, da er det viktig at vi har kontakt.

Les også: – Det er for få drivkrefter for nyskaping

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.