OLJE OG GASS

Oljevern i metervis fra Lofoten og Vestrålen

Anders J. Steensen
9. sep. 2009 - 08:31
Vis mer

FISKEBØL: Mens regionen for øvrig lider under at få bedrifter er knyttet til oljeindustrien, har Norlense en markedsandel på 90 prosent på offshorelenser.

Nytt system

Norlense er den første bedriften i Nord-Norge som har fått tildelt midler til et hovedprosjekt gjennom Norges Forskningsråds Petromaks-program.

Prosjektet skal utvikle et nytt system for oljevern som fungerer i enda dårligere vær, kan operere kystnært og under vanskelige strømforhold.

Dette er en lense som skal fungere sammen med en separator og en skimmer for å håndtere olje som er oppløst i sjøen på grunn av brytende bølger.

– Vi starter arbeidet nå i høst med å utvikle den nye lensen, forteller salgssjef Asbjørn Klaussen.



Bruker trykkluft

I dag produserer bedriften lenser både for vern i kyst–, strandsonen, for offshorebruk og oppblåsbare telt til beredskapsformål. Alt er basert på egenutviklet teknologi.

Det spesielle med Norlenses teknologi er at de bruker trykkluft til å holde lensene. Norlense har en egenutviklet trykkluftslange som brukes for å spenne opp lensen slik at lensen selv blir flytelegemet. Dermed unngås store flyteelementer i lensen.

Dette gir tre store fordeler;

  1. Lensen kan ligge klar med trykkluft på vinsj.
  2. Lensen følger havets bølgebevegelser uten knekkpunkter.
  3. Lensen er svært rask å sette ut, krever lite dekkslast på fartøy samt krever minimalt med personell.


Moderne produksjon

Rundt 40 millioner kroner har Norlense og dets eiere investert i nye produksjonslokaler og nytt produksjonsutstyr.

– Vi har utviklet egne maskiner for å sveise skjøter, sette i maljer og montasje av de forskjellige dukene samt kjetting eller blytau for å holde lensen i riktig posisjon i vannet. Derfor kan vi produsere lenser raskere og mer effektivt, sier teknisk sjef Remi Reinholdtsen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling


Tokrets system

Lensen er laget slik at den har et langt skjørt med vekt i bunnen og et kort skjørt. Selv flyteelementet er spent opp med trykkluftslanger, en for de små lensene i kystsonen, mens store offshorelenser har tokrets trykkluftsystem.

Lensen er seksjonert med innvendige membraner.

– Slangen har dobbelt funksjon, de sikrerr at det kommer luft til selve flytelegemet gjennom slangen, samt at det holder spalten mellom de to skjørtene åpent for å sikre lufttilgang når lensen sjøsettes, forteller Reinholdtsen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.