OLJE OG GASS

Oljesand igjen tema på Statoils generalforsamling

Miljøvernere benytter anledningen.

Statoils oljesandvirksomhet i Canada, som her på Leismer-anlegget, blir nok en gang tema på generalforsamlingen.
Statoils oljesandvirksomhet i Canada, som her på Leismer-anlegget, blir nok en gang tema på generalforsamlingen. Bilde: Helge Hansen
14. mai 2014 - 14:30

Under generalforsamlingen, som starter onsdag klokka 17, vil det bli fremmet et forslag om at Statoil må trekke seg ut av sine kontroversielle investeringer i utvinning av oljesand i Alberta i Canada.

Miljøorganisasjonene WWF og Greenpeace har begge sikret seg aksjeposter i selskapet for å kunne markere sin motstand.

Men også andre aksjonærer støtter miljøinitiativet, deriblant Storebrand, svenske Folksam og amerikanske Boston Common Asset Management.

Staten holder seg unna

Noe nei-flertall blir det likevel neppe. Til tross for at flere politikere åpent kritiserer oljesandsatsingen, vil statens representant ved generalforsamlingen etter alt å dømme sitte taus som en østers under diskusjonene onsdag ettermiddag. Regjeringen overlater til styret i Statoil å ta beslutningene.

Miljøpartiet De Grønnes stortingsrepresentant Rasmus Hansson er blant dem som vil ha slutt på dette. Han har fremmet et forslag i Stortinget hvor han krever at staten, som hovedaksjonær, må «bruke sin rett til å instruere Statoils styre til å trekke selskapet ut av canadisk tjæresandutvinning».

Staten har en eierandel på 67 prosent i Statoil, og det er derfor staten som avgjør spørsmålet, påpeker han.

Les også: Varslet om «terrorvelde» i Statoils oljesand-prosjekt

Tror på seier

Også WWF ber staten ta ansvar.

– Staten som eier bør gjøre pinen kort og gjøre det klart for Statoil-ledelsen hvilken vei dette går, sier WWFs fagsjef Arild Skedsmo.

Han mener det uansett bare er et spørsmål om tid før Statoil blir tvunget til å trekke seg ut av oljesandinvesteringene.

– Finansbransjen er for alvor i ferd med å oppdage at kampen mot klimaendringene kommer til å forandre verdens energimarkeder fullstendig, hevder Skedsmo.

Skal kampen mot global oppvarming lykkes, må olje bli liggende under bakken, og da er det naturlig å slutte med det dyreste og skitneste først, understreker han.

Les også: Oljesand forurenser to til tre ganger mer enn antatt

Aksjonærer sier nei

Budskapet gir gjenklang også hos investeringsselskapet Boston Common Asset Management.

I et brev til Statoil som er signert av i alt 36 investorer, skriver Boston Common Asset Management ifølge Stavanger Aftenblad at investorgruppen er «bekymret for mulige økonomiske og omdømmemessige risikoer knyttet til selskapets investeringer i canadisk oljesand».

Brevet viser at miljøbevegelsens krav ikke er ekstreme, mener Greenpeace.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Store og tunge investormiljøer mener at det ikke er noen god idé, og er bekymret for at Statoil driver med oljesand, sier Martin Normann, rådgiver i Greenpeace.

Rekordutbytte

På generalforsamlingen onsdag vil aksjonærene også vedta utbetalinger til seg selv på 33,8 milliarder kroner. Selskapet har kuttet 1.258 stillinger siden i fjor.

Ifølge Stavanger Aftenblad øker aksjeutbyttet med 11 milliarder fra 2013. Økt aksjeutbytte kombinert med innstramninger og kostnadskutt er en del av selskapets nye lønnsomhetsstrategi. Statoils grep betyr 22,6 milliarder kroner i inntekter for hovedaksjonæren, den norske stat.

Fagforeningene reagerer på vegne av de ansatte og kaller utbyttefesten en feiring med bismak.

– De gir til aksjonærene med den ene hånden og tar fra oss med den andre, sier Negotia-leder Kristin Øverland.

Les også: Norge risikerer betydelige utslipp fra brønner som ikke er plugget

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.