OLJE OG GASS

Oljepriser gjør Gjøa lønnsomt

Anders J. Steensen
29. sep. 2006 - 08:45
Vis mer

Stavanger: Plan for utbygging og drift, PUD, av olje og gassfeltet Gjøa vil bli fremmet i høst.

Statoil som operatør i utbyggingsfasen, legger på vegne av lisensinnehaverne den siste hånden på verket før PUD sendes til myndigehtene for godkjenning.

Gass og olje

Løsningen som er valgt er en halvt nedsenkbar plattform med undervannsbrønner. Feltet skal ha fire gassbrønner og 10 horisontale brønner for olje.

Oljereserevoaret i Gjøa er vanskelig, og i utgangspunktet antar Statoil at de kun får ut 20 prosent av reservene i feltet.

Løfter med gass

– Som hjelp til å få ut oljen må vi bruke gassløft, sier leder for styringskomiteen Einar Eresfjord. Det betyr at gass pumpes ned i oljebrønnene og produksjonrøret for å tvinge olje opp til overflaten.

Utviklingen av feltet gjøres i nært amarbeid med Hydro som vil prossesere gassen fra feltene Camilla, Belinda og Fram B på Gjøa-plattformen. Gassen skal sendes til Skottland gjennom rørledningssystemet Flags.



Olje fra Gjøa vil transporteres sammen med oljen fra Troll B til Mongstad. Kraftforsyningen om bord blir fra en gassturbin med varmegjennivnning fra eksosgassene samt kraft fra land, i første rekke fra kraftvarmeverket på Mongstad.

Gaz de France er operatør i driftsfasen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.