OLJE OG GASS

Oljeprisen synker før OPEC-møtet

Ingen tror på produksjonskutt.

 Få tror at de store oljeprodusentene i verden vil kutte på torsdagens OPEC-møtet. Bildet viser oljepumping i Bahrain.
Få tror at de store oljeprodusentene i verden vil kutte på torsdagens OPEC-møtet. Bildet viser oljepumping i Bahrain. Bilde: HAMAD I MOHAMMED
27. nov. 2014 - 08:49

Prisen på nordsjøolje falt 1,19 dollar til 76,56 dollar fatet torsdag ettermiddag lokal tid i Asia. Amerikansk lettolje ble omsatt for 73 dollar fatet.

Oljeproduserende land og investorer over hele verden vil følge OPEC-møtet i Wien med argusøyne. Men stadig flere tviler på om kartellet vil ta grep for å løfte prisene.

– Hvis OPEC senker produksjonsgrensen, vil de overlate større markedsandeler til produsenter av skiferolje. Det er ikke i OPEC-landenes interesse på lengre sikt, sier Fawad Razaqzada fra selskapet Forex.com.

Les også: Oljeministeren ber bransjen om å tro på «kostnadstrollet»

– Kommer neppe noe særlig

Til sammen tre OPEC-kilder sa onsdag til nyhetsbyrået Reuters at oljekartellet neppe kommer til å avtale kutt i produksjonen på møtet i Wien.

En fjerde kilde hevdet at Golfrådet, som omfatter flere av OPEC-landene rundt Persiabukta, var blitt enige om at de ikke ønsker produksjonskutt.

Heller ikke Øystein Noreng, professor emeritus ved Handelshøyskolen BI, har tro på at det kommer noen drastiske tiltak i form av produksjonskutt fra oljekartellet OPEC.

– Jeg tror ikke det kommer noe særlig, sa han til NTB onsdag.

Noreng er ikke spesielt overrasket over at oljeprisen har falt kraftig siden i sommer. Han mener det er sannsynlig med en ganske lang periode med oljepris på dagens nivå eller helt ned mot 60 dollar fatet.

Les også: Slik kan du få 8 kvm mer boareal på 200 kvadrat

– Overproduksjon

Siden pristoppen på 115 dollar i sommer har prisen på nordsjøolje falt over 30 prosent. Hovedårsakene antas å være økende produksjon av såkalt skiferolje i USA og lavere etterspørsel som følge av svak økonomisk aktivitet både i Kina og Europa.

– Alle ekspertene i markedet mener det er overproduksjon, og at det vil bli mer overproduksjon neste år, sa Irans oljeminister Bijan Namdar Zanganeh nylig.

I tillegg spekuleres det på om Saudi-Arabia vil la prisene falle for å ramme produsenter av skiferolje i USA. Enkelte har også hevdet at saudiaraberne ønsker å ramme Iran eller Russland, som begge er avhengige av høy oljepris for å unngå underskudd på statsbudsjettet.

Les også: Dette er forslagene til ny Oslofjord-bru

Norge kutter ikke

Qatars tidligere oljeminister Abdullah Bin Hamad Al-Attiyah oppfordret nylig både Russland, Mexico og Norge til å kutte oljeproduksjonen. Olje- og energidepartementet kunne imidlertid raskt fastslå at dette ikke er aktuelt for Norges del.

Heller ikke Russland har gått med på store produksjonskutt før OPEC-møtet, noe som har styrket antakelsen om at kartellet kommer til å toe sine hender og la produksjonen fortsette omtrent som før.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Enkelte eksperter understreker likevel at ingenting er sikkert før møtet er over og OPEC-landene offisielt har fattet sin beslutning.

– OPEC har tidligere hatt en tendens til å overraske, sier analytikeren David Lennox fra det australske selskapet Fat Prophets.

Les også:

Hevder denne teknologien vil endre solcellemarkedet

Noreco var et fremadstormende norsk oljeselskap. Så gikk alt galt

Her er lesernes fem forklaringer på kumlokk-mysteriet  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.