OLJE OG GASS

Oljemesse vil hjelpe norsk teknologi ut i verden

ONS skal veilede norske bedrifter til å prøve seg i nye markeder.

Oljemesse: ONS-general Leif Johan Sevland og Jon Are Rørtveit er klare for oljemesse i Stavanger i august. Messearealet blir i år større enn noen gang, med flere nye haller pluss et hotell å boltre seg i.
Oljemesse: ONS-general Leif Johan Sevland og Jon Are Rørtveit er klare for oljemesse i Stavanger i august. Messearealet blir i år større enn noen gang, med flere nye haller pluss et hotell å boltre seg i.
Ina AndersenIna AndersenJournalist
26. mai 2014 - 12:35

Tidligere har det vært arrangert én konferansedag i forkant av ONS, hvor Intsok har presentert nye markeder for de som har møtt opp tidlig i Stavanger. I år vil messen gå mer i dybden med program fra mandag til torsdag, og en hel etasje som inneholder en internasjonal hub.

– Vil du ut i verden med teknologien din, skal det finnes muligheter på ONS. For to år siden hadde vi besøkende fra 109 ulike land. Dette er et globalt møtested, understreker ONS-general Leif Johan Sevland overfor Teknisk Ukeblad.

Les også: Her er 26 av de viktigste teknologiene fra oljebransjen

Nøkkelfolk

Intsok har invitert delegater fra en rekke land til å holde seminarer under oljemessen.

– Dette er nøkkelfolk, både potensielle kunder og myndighetspersoner, som skal delta i et nettverksprogram. De vil fortelle om utfordringer og muligheter fra markedet i sitt land, om problemstillinger som opptar dem og eventuelt samarbeid med norske bedrifter, sier Håkon Skretting i Intsok til Teknisk Ukeblad.

Intsok har jobbet sammen med industrien for å komme fram til de mest aktuelle markedene å invitere delegater fra. Skretting forklarer at de mest populære er Brasil og Australia, sammen med Russland.

I tillegg er det stor interesse for Saudi-Arabia og De arabiske emirater.

– Men vi ser også at interessen er økende igjen for Aserbajdsjan, Mexico og Canada. Og så er det enkelte bedrifter som viser stor interesse for verftene i Korea, Kina og Singapore, forklarer Skretting.

Les også: Det norske-sjefen følte seg sabotert av egne ingeniører

Mer i dybden

Alle rådgiverne til Intsok kommer til Norge i anledning ONS, og de vil kunne gi råd til bedrifter og sette opp møter med de internasjonale delegasjonene. Sevland mener dette er en god anledning for selskaper som ønsker seg ut i nye markeder.

– Vi vil få oppdateringer på hva som skjer i ulike markeder rundt om i verden, som Russland, Canada og Mexico. Det vil bli vurderinger av markedene – hva trenger de hvor? – og drøftinger av aktuelle problemstillinger, forklarer han.

Programmet er ikke helt klart ennå, men ONS-representantene forsikrer om at det vil bli mulighet til å gå mer i dybden på de forskjellige markedene.

– Nå kan vi bruke en halv dag på hvert marked i stedet for en halvtime. Slik vil vi kunne guide teknologibedrifter som vil ta produktene sine ut i verden, forklarer Jon Are Rørtveit, sjef for marked og informasjon i ONS.

Les også: Her skal det tas ut 42.000 liter olje i minuttet

975 meter langt messeområde

Årets ONS blir større enn noensinne. Med ny utstillingshall, nytt hotell, DNB Arena og med Siddishallen opprustet vil messeområdet strekke seg over et område på nesten én kilometer.

– ONS framstår i ny drakt i år. Vi er større enn noen gang, med 24.000 kvadratmeter utstillingsareal netto. Og vi presenterer en revitalisert konferanse med mer innhold, blant annet i form av parallellsesjoner, noe vi aldri har hatt før, sier Sevland.

Her kan det også nevnes at det har kommet inn bestillinger på 33.000 kvadratmeter i utstillingsareal. Det er første gang de har passert 30.000 kvm i bestillinger. Og det er dermed langt fra alle som får plass.

Les også: Disse oljefeltene er størst i verden

Endringsvilje

Årets tema for messen er «changes», og det refererer blant annet til alle endringene i bransjen siden ONS ble arrangert for første gang i 1974 – altså for 40 år siden.

– Tenk på alle de endringene som har skjedd på den tiden, hvilke teknologiske utviklinger vi har sett. Også må vi se framover: Hva blir det neste? Vil vi kunne vise nødvendig endringsvilje? spør Sevland.

Han mener energiindustrien sjelden har stått overfor så mange endringer som i dag.

– Vi gir energi til verden, men vi slipper også ut klimagasser. Vi kan ikke lukke øynene for dette. Vi må se på hvordan vi kan få oljen opp på en bærekraftig måte. Hvordan vi kan bruke ny teknologi til å jobbe bedre og smartere? Og hvordan bruker vi energien vår?

Sevland ønsker at ONS skal ta ansvar i klimadebatten og vil løfte fram teknologi som bidrar til en grønnere verden, blant annet gjennom et eget område for ren energi på messen.

I tillegg er også Tesla-gründer Elon Musk hentet inn for å tale på messen.

– Og for meg er han et ikon for endring. Han våger å tenke annerledes, mener ONS-sjefen.

Les også:

De har 638.000 i lønn. Under halvparten har høyere utdanning

Nå blir «tjukkaser» nektet å fly offshore

Dette er verdens fem største oljefelt til havs  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.