UKJENT: Geologien på Mørerandhøgda og Gjallarryggen Sør i Norskehavet er ukjent. I sommer skal noen av kunnskapshullene fylles. Her er utsikten fra den Statoil-opererte Heidrun-plattformen i Norskehavet.

OLJE I NORSKEHAVET

Oljedirektoratet skal kartlegge uutforsket område

Kan bli et nytt oljeområde.

I sommer kaster det spesialutrustede forsyningsfartøyet Greatship Manisha loss og legger ferden mot Mørerandhøgda og Gjallarryggen Sør i Norskehavet, 49 mil nordvest for Mosjøen.

Målet er å gjøre grunne boringer rundt 200 meter nedi havbunnen på Mørerandhøgda og Gjallarryggen Sør i Norskehavet.

Boringen er en del av direktoratets kartlegging av havområdet mellom Norge og Grønland, og skal blant annet gi svar på om bergartene er sedimentære eller vulkanske.

Les også: Så mye olje og gass er det igjen på norsk sokkel

Ukjent

– Geologisk sett er dette en hvit flekk på kartet. Målet med boringen er å få svar på hvilke bergarter som befinner seg der, og alderen på disse, sier prosjektleder Nils Rune Sandstå i Oljedirektoratet.

Boringen skal etter planen nå ned til bergarter som ble dannet for om lag 55-65 millioner år siden i de geologiske tidsaldrene kritt og paloecen.

Les også: Dette er de største utfordringene med oljeutvinning i Barentshavet  

Mulig leteareal

Boremålet på Mørerandhøgda ligger nær området der kontinentalplatene skiller lag med den oseanske skorpen mot vest. Det drives ikke fiske i området, og det skal heller ikke slippes ut miljøskadelige kjemikalier i forbindelse med boringen.

– Materiale herfra er derfor vitenskapelig interessant. Det vil i tillegg øke forståelsen av Mørebassenget som leteareal for framtidig petroleumsvirksomhet, sier Sandstå.

På Gjallarryggen Sør skal det tas prøver fra et geologisk lag som ligger over lagene OD undersøkte i fjor sommer med et fjernstyrt undervannsfartøy (ROV).

Bruker noen uker

Oljedirektoratet har tidligere samlet inn seismikk i deler av området, og har fått bevilget 55 millioner kroner over statsbudsjettet til kartleggingen i år.

En av Oljedirektoratets geologer blir med om bord på skipet som seiler fra Kristiansund i begynnelsen av mai. Arbeidet skal vare i tre-fire uker.

Les også:

Pil og Bue kan være mye større enn antatt

– Politikerne som mente vi ikke trengte Lofoten og Vesterålen tok feil

Slik vil den nye sokkelsjefen holde produksjonen oppe til 2025  

Få med deg «TU Oil Summit 2016» torsdag 24. november.