OFFSHORE

Oljeboring kan styres fra land

27. apr. 2001 - 01:27

Det koster to og en halv million kroner per mann å ha operatører i arbeid på borerigger i Nordsjøen. Døgnkontinuerlig produksjon og skiftrutiner gjør at det er mellom seks og ti mennesker som ivaretar samme stilling. Kristiansandsselskapet Sense Technology hevder at oljeselskapene kan spare mellom 50 og 100 millioner kroner i året per borerigg på reduserte mannskapskostnader ved å benytte Internett til å styre boringen fra land.

–Det er ikke bare på bemanningssiden oljeselskapene kan spare penger. Ved å ha en ekspertgruppe med sammensatt kompetanse kan det tas bedre beslutninger, som gir en mer optimal styring av boringen, hevder daglig leder i Sense Technology, Erik Zachariasen.

Et spesialistpanel på fem mann kan sitte i kontrollrom på land og ta beslutninger for fem borerigger, basert på informasjon som overføres fra riggene. Deretter kan de direkte og automatisk oppdatere brønnbanene. På den måten kan inntjeningen bli bedre.

Sammensmelting

Mens dagens teknologi er presentasjonsorientert, dreier morgendagens teknologi seg om kunnskapsforvaltning. Trenden er at systemer for boring, brønner og reservoar smelter sammen.

Sense Technology har som mål å levere produkter som blander teknologier for automatisering, datainnsamling, sanntidsinformasjon og enkle operatørgrensesnitt. Navnet på konseptet er ITlution – en sammensetting av «IT» og «automation». All data legges i en server og kan brukes til det du ønsker. Du får tilgang til databasen fra land, og får et brukergrensesnitt /operasjonssentral/ førermiljø som er egnet for flere forskjellige oppgaver –såkalt multi purpose. I bunnen ligger standard programvare.

Selskapet har designet et komplett ITlution produktspekter. Mot slutten av 2001 skal de første produktene ifølge planen være klare. Våren 2002 skal hele produktspekteret være leveringsklart.

I første omgang vil bare deler av boringen fjernstyres fra land. Senere vil store deler av boreoperasjonen inkluderes. Boreoperatøren vil først og fremst være en overvåker, som piloten i et fly. Dette vil igjen bety enda større kostnadsbesparelser og bedre brønner.

Kan ta tid

Selv om folk har stadig større tiltro til Internett som transportvei for informasjon, også når det gjelder sikkerhetsmessige aspekter, tror Zachariasen at det ennå vil ta et par år før borestyring over Internett begynner å bli akseptert av oljebransjen.

– Foreløpig er ikke riggene forberedt. Selve boreprosessen egner seg for fjernstyring, men det gjør ikke en del av utstyret som benyttes. Det må ombygging og et nytt brukergrensesnitt til for å realisere visjonen. Men i løpet av 3-7 år vil fjernoperasjon være det viktigste designkriteriet for utstyr og systemer på riggen, sier han.

Frigjør infomasjon

–Mange serviceselskap innen oljeboring ønsker å kontrollere informasjonen for å tjene penger. Det gjør de blant annet ved å bruke «svarte bokser» som kunden ikke får innsikt i. Vår ide er å slippe informasjonen fri, slik at oljeselskapene selv kan eie den.

Erik Zachariasen har tidligere jobbet 15 år i Aker Martime, hvor han blant annet drev med design av boreutstyr – en uvurderlig erfaring å ta med seg i det nye selskapet. –En viktig suksessfaktor er at vi ikke er noe vanlig IT-selskap, men forstår boreprosesser og er gode til å automatisere boreutstyr.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.