ARBEIDSLIV

Olje og telekom på topp

15. sep. 2000 - 12:18

For fjerde år på rad troner Statoil og Norsk Hydro i toppen av listen over drømmearbeidsgivere for norske teknologistudenter. Kværner, som tradisjonelt har fulgt hakk i hæl på tredjeplass, er i år danket ut av forskningsstiftelsen Sintef, og forvist helt ned til en 17. plass. Rett nok er det ikke Kværnerkonsernet som står på lista, men det finske skipsverftet Kvaerner Masa-Yards. Mye tyder derfor på at det er oppstått feil i årets undersøkelse.

Rangeringen går frem av undersøkelsen Universum Graduate Survey 2000, som avdekker norske avgangsstudenters karrieremål, ideelle arbeidsgivere og livsprioriteringer.

Nærmere 700 teknologi- og økonomistudenter fra avgangskullene ved NTNU, Universitetet i Oslo, Høgskolen i Stavanger, Norges handelshøgskole og Handelshøyskolen BI deltar i undersøkelsen. Det Stockholms-baserte konsulentselskapet Universum gjennomfører tilsvarende undersøkelser i en rekke land i Europa, Nord-Amerika og Asia.

De internasjonale konsulentselskapene topper som vanlig listen over økonomistudentenes drømmearbeidsgivere. På teknologistudentenes popularitetstopp ligger store, internasjonale aktører innen petroleum og telekommunikasjon.

Både British Petroleum, Shell og Phillips Petroleum har fått en plass på årets ti-på-topp liste side om side med Statoil og Norsk Hydro, med Esso på ellevte plass. Det samme gjelder Ericsson og Nokia, som i år har gått forbi Telenor i popularitet blant teknologistudentene. Også forskning og utvikling er i vinden, noe Sintefs økte popularitet er et uttrykk for.

Ønsket om en god karrierereferanse og konkurransedyktig lønn er avgjørende når studentene velger sin drømmearbeidsgiver.

– Norske studenter ser ut til å foretrekke sikkerheten i store, veletablerte selskaper som sin første arbeidsgiver, fremfor nykommere som den nye økonomien bringer på markedet, sier Krishna Gustavsson, som er undersøkelsesansvarlig for Norge i Universum.

Bare fire prosent av avgangsstudentene ønsker å jobbe for et nyetablert selskap.

Studentenes høyeste prioritet de tre første årene etter utdannelsen er karriereutvikling. Men jobben er ikke alt: Personlig utvikling er også viktig – både på jobben og i privatlivet. – De norske studentene legger større vekt på å oppnå balanse mellom privatliv og karriere enn studenter i andre land, forteller Gustavsson.

Ved siden av stadig mer utfordrende arbeidsoppgaver, er balanse mellom privatliv og karriere det viktigste målet for de norske avgangsstudentene i undersøkelsen. Halvparten av de norske studentene ønsker dessuten mer ferie. Også her skiller de seg fra studenter i andre land, ifølge Krishna Gustavsson.

Drømmearbeidsplassen skal helst preges av en samarbeidende og uformell atmosfære, lagbasert beslutningstaking og øst definerte prosedyrer. Organisasjonsstrukturen skal være flat og tillate interne omplasseringer, slik at de ansatte får arbeide med mange forskjellige arbeidsoppgaver. Åtte av ti studenter har videre et ønske om å arbeide utenlands en periode, går det frem av Universums undersøkelse.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.