ENERGI

Olje og gass fortsatt viktigst

Anders J. Steensen
2. jan. 2006 - 08:00

IEA tror også på vedvarende høye oljepriser siden etterspørselen hele tiden er i forkant av produksjonskapasiteten både fra oljekildene og i raffinerier.

Sjeføkonom Fatih Birol har stått bak en omfattende undersøkelse om petroleumsprodusjonen og etterspørselen i verden.

Afrika og Midtøsten

I sin undersøkelse har han tatt for seg produksjonen fra Midtøsten og Nordafrika, som han regner med er de dominerende leverandørene av olje og gass i det 21. århundre. Markedsandelen fra disse landene vil øke fra dagens 35 prosent til 45 prosent innen 2030.

Han tror ikke at Russland vil få økt markedsandel. Russernes store olje og gassfelt er over topprodukjonen og det kreves mange nye funn for å etterfylle dette gapet.

Veksten i energiforbruket medfører betydelige investeringer i energisektoren. Verdens etterspørsel etter energi kommer til å øke med 50 prosent de neste 25 årene. IEA anslår at det må investeres for 17.000 milliarder dollar i energiproduksjon, eller 120.000 milliarder kroner for å kunne tilfredsstille denne etterspørselen. En stor del av dette kommer til å skje innen elkraftproduksjon i Asia.

– Den årlige økningen i Kina tilsvarer alene den totale elektristetsproduksjonen i Storbritannia, forteller Birol.



Økt levestandard

En stor del av el-produkjsonen vil komme fra petroleumsprodukter. Landene i Midtøsten og Nordafrika kommer til å øke produksjonen av gass, da særlig LNG for eksport.

– Mer enn 1,6 milliarder mennesker mangler elektrisitet. Befolkningsvekst, krav om økt leverstandard og behov for mer drikkevann spiller en avgjørende rolle for utviklingen, sier Birol.

Fra 1994 til 2005 skyldtes økt etterspørsel etter olje og gass først og fremst økt transport. Til tross for økt innblanding av biobrensler regner ikke IEA med at den veksten vil stoppe, men fortsatt ha en jevn stigning.



Olje i mange år til

Skal etterspørselen kunne tilfredsstilles, er det behov for å finne mer olje og øke utvinningsgraden i eksisterende felt.

I dag kommer 60 prosent av oljeproduksjonen fra verdens 100 største felt. Disse er alle over platåproduksjonen og vil ha reduserte produksjonsrater. Investeringer og mer energi må til for å få mer olje ut av disse feltene.

IEA tror at manglende evne til å investere kapital i disse oljefeltene kan begrense veksten i oljeproduksjonen. Dette gjelder særlig i landene Iran og Irak. Birol regner med at Saudi Arabia vil investere i mer produksjon, men frykter at de hele tiden vil holde produksjonen under kontroll slik at prisene holdes oppe.

– Jeg tror det vil gå lang tid før verden går tom for olje. Utfordringen ligger i at den olje verden trenger ligger vanskeligere til enn dagens store oljefelt. Verdens oljereserver har økt med 80 prosent siden 1980, mens forbruket har økt med 30 prosent. Jeg er sikker på av oljeindustrien er i stand til å levere den energien markedet krever også i de neste 50 årene, sier konsernsjef Helge Lund i Statoil i en kommentar.



.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.