TØMT: Rederiet har nå tømt Godafoss' skadde tanker for olje. Kystverket jobber med å etablere en beredskap for å følge havaristen ut av norsk farvann mot Danmark. (Bilde: Scanpix)

Olje-is fra Rauer til Verdens Ende

En helikopterbefaring langs Vestfold-kysten søndag avslørte belter med oljeblandet is fra Rauer i nord til Verdens Ende i sør.

En radiosender skal nå følge isens bevegelser.

Is og sørpe

Interkommunalt utvalg mot akuttforurensing (IUA) har sammen med Kystverket gransket kysten fra lufta for å finne olje etter det islandske konteinerskipet Godafoss, som havarerte ved Hvaler 17. februar.

– Beltene er brunfarget is og sørpe i varierende bredde. Noe av den oljebefengte isen er frosset fast, mens den i andre områder ligger i iskanten omgitt av sørpe, forteller operasjonsleder Einar Flogeland i IUA.

I tillegg så de noe tynn oljefilm i sjøen ved Tvistein og Svenner, men ingen oljeklumper. Fra helikopteret ble det satt ut en radiobøye i isen sør for Bolærne, slik at man kan følge den oljebefengte isens drivbane.

Males opp

Mandag skal IUA Vestfold på befaringer i området ved Verdens Ende og Røssesundet for å finne ut om noe av oljen kan tas opp.

– Mange steder kan det brune beltet se ille ut, men det virker som om oljen males opp til mindre partikler av bevegelsene i sjø og is, sier Flogeland.

Rederiet har nå tømt Godafoss' skadde tanker for olje. Kystverket jobber med å etablere en beredskap for å følge havaristen ut av norsk farvann mot Danmark.

Les mer og Godafoss-havariet:

Godafoss trukket av grunn

Is og kulde gjør oljeoppsamling vanskelig

Ble kontrollert i 2009

– Lekkasjen fra havaristen stanset

Oljen har nådd land på Hvaler

Havarist ringet inn med oljelenser

Nordens største elbilkonferanse
Få med deg «Nordic EV Summit 2017» tirsdag 7. februar.
Union Scene, Drammen, Norway.