OLJE OG GASS

Offshorearbeidere: – Vi er ikke rusmisbrukere

AVLØP: Eventuelt rusmisbruk skal avsløres ved kontroll av alt avløpsvann ved to plattformer.
AVLØP: Eventuelt rusmisbruk skal avsløres ved kontroll av alt avløpsvann ved to plattformer. Bilde: Statoil
Maiken Ree
22. des. 2010 - 07:12

– Det gjør meg fryktelig irritert hvordan man skal generalisere en gruppe for narkotikabruk. Installasjonene offshore er en helt normal arbeidsplass på lik linje med andre industriarbeidsplasser, sier Labråthen til Teknisk Ukeblad.

Prosjekt

Han snakker om Oljeindustriens Landsforenings (OLF) nye prøveprosjekt som skal kartlegge rusmisbruk offshore.

Metoden for å komme til pers med rusmisbrukerne er å teste avløpsvann eller kloakkvannet fra to unevnte installasjoner.

– Offshorearbeidere har mye fritid, og kanskje dermed større mulighet til å nyte rusmidler enn andre?

– Det finnes ingen statistikk eller dokumentasjon som tilsier at offshorearbeidere bruker rusmidler mer enn andre arbeidsgrupper. Det er en stor andel familiefolk som jobber på plattformer, og disse lever helt vanlige familieliv i fritiden sin. Noen må vise statistikken som forklarer hvorfor dette skal gjennomføres, sier Labråthen.



Snarere forebyggende

Han mener det tvert i mot kan være forebyggende å arbeide offshore, hvor folk lever tett på en annen.

– Muligheten til å avsløre misbruk vil være større enn på land, sier han.

Labråthen er også svært kritisk til hvordan testemetoden vil påvirke personvernet. Han mener prosjektet planlegger å sette indikatorer på avløpsvannet som er innstilt per seksjon i boligdelen av plattformen.

På den måten kan man teste opp mot enkelte lugarer, hvor man igjen har informasjon om hvem som har bodd der.



Metoden er krenkende

– Er det ikke viktig å kartlegge rusmisbruk offshore på grunn av sikkerhetsaspektet?

– Man kan finne sikkerhetskritiske ting i enhver arbeidsplass. Jeg setter meg ikke i mot testing mot rusmisbruk, men jeg mener vi må testes på samme måte som andre arbeidsgivere gjør. Det er metodene jeg setter meg i mot, sier Labråthen.



Turnusarbeidet er problematisk FARLIGE FRIPERIODER: Kjetil Frøyland i Akan tror offshorearbeideren kan være mer utsatt for rusmisbruk på grunn av de lange friperiodene. (FOTO: Akan)
Turnusarbeidet er problematisk FARLIGE FRIPERIODER: Kjetil Frøyland i Akan tror offshorearbeideren kan være mer utsatt for rusmisbruk på grunn av de lange friperiodene. (FOTO: Akan)

Turnusarbeidet er problematisk

Direktør for Arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk (AKAN), Kjetil Frøyland, tror offshorearbeidernes turnusordning med lange friperioder kan gjøre dem til en mer rusutsatt arbeidsgruppe.

– I friperioden er ikke de ansatte underlagt samme grad av regulering og kontroll som de er i arbeidsperioder. Vi vet at bruk av rusmidler øker i ferieperioder, fordi det er frie tøyler. Det hører liksom litt til en friperiode å drikke litt mer alkohol enn vanlig. De lange friperiodene kan oppleves som å gå fra ferie til jobb stadig vekk, sier Frøyland til Teknisk Ukeblad.

Han understreker likevel at det ikke foreligger noen dokumentasjon på at det er mer rusmisbruk blant offshorearbeidere enn andre arbeidsgrupper.



Sikkerhet et stikkordet

– Dette dreier seg om sikkerheten på installasjonene offshore. Dette prosjektet er et tiltak for å øke sikkerheten. Ingen er interessert i at noen på en installasjon er påvirket eller har abstinenser. Vi har tatt folk for rusmisbruk med jevne mellomrom, mens vi nå ønsker å kartlegge omfanget, forklarer informasjonssjef i OLF, Kjetil Hjertvik, til Teknisk Ukeblad.

Han sier at de vil gjøre alt for å ivareta personvernet, men at de er avhengige av at fagforbundene og verneombudene involveres.

– Vi har sendt ut et brev til disse og bedt om deres involvering, sier Hjertvik.



Heller bevisstgjøre

Frøyland i AKAN ønsker ikke å kommentere metoden med å teste kloakkvann, men tror oljeindustrien uansett er tjent med å bevisstgjøre arbeiderne innen livsstil. Høyt forbruk av rusmidler i friperioden vil igjen kunne påvirke arbeidet som utføres.

– Det finnes andre virkemidler enn å måle kloakkvannet. En arbeidsgiver som kjenner sine ansatte og har mot og evne til å ta opp bekymringsfulle forhold, er både viktig og virkningsfullt. Arbeidsgiver kan ha en dialog med ansatte hvor en bevisstgjør dette med å ta vare på helsen. Hva en gjør i fritiden påvirker arbeidsevnen og livskvaliteten på sikt, og jeg tror en slik dialog kan virke forebyggende, sier Frøyland.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.