OFFSHORE

Offshore fra Åndalsnes

Anders J. Steensen
26. aug. 2005 - 10:54

Åndalsnes: I oljealderens spede begynnelse ble det bygget store betongunderstell ved Raumas utløp, men siden har oljevirksomheten gått upåaktet hen.

Nå produseres det imidlertid plastutstyr både for undervannsanlegg og seismiske undersøkelser.

Stadig mer av oljevirksomheten foregår fra flytende anlegg. Mye av utstyret som brukes i sjøen må ha oppdrift, hvis ikke blir vektbelastningen på de flytende innretningene ofte for store. Firmaet PartnerPlast / Marine Subsea Group har funnet en nisje i dette markedet.

De har utviklet systemer for oppdrift som både kan brukes under vann og i forbindelse med overflatevirksomhet som i bøyer.

Det er egenutviklede prosesser for et godt flytemateriale som gjør at de har suksess. Produktene selges verden over, med blant annet eget salsgkontor i Aberdeen.



Først til seismikk

Partner Plast er opprinnelig en avlegger fra Bakelittfabrikken/Dynoplast. Ideen er å utvikle produkter basert på rotasjonsstøping. Oppstart var i 1992. Allerede i 1996 bestemte bedriften seg for å prøve produkter rettet mot seismikk-markedet. Produktene ble markedsført under navnet Partner Plast.

De utviklet bøyer som flyter og med plass for elektronisk utrustning. Til disse kunne seismikkselskapene kople sine lyttekabler og instrumenter for datafangst. Nesten umiddelbart ble bøyene godt mottatt i markedet. Bedriften eier i dag selv flere av bøyene og systemene som leies ut til seismikkselskapene ved behov.

En av bøyene de produserer og som er brukt i den Mexicanske Golfen, er 6 meter lang. Den inneholder både en dieselgenerator og batterier pluss datamaskin for å kunne motta og lagre signaler fra lyttekablene som er knyttet opp mot bøya.



Fleksible stigerør

Seismikkmarkedet er begrenset, men det finnes andre behov i olje og gassindustrien som krever oppdriftselementer og beskyttelse. Særlig undervannsutstyr som fleksible stigerør er utsatt.

– Det ideelle er at et fleksibelt stigerør er tilnærmet nøytralt i vannet. Hadde de hatt full vekt, ville det gått ut over både oppdrift og stabilitet på produksjonfartøyene, forteller daglig leder Tom Samuelsen.

De fleksible stigerørene er i konstant bevegelse, har høye trykk og det kan være store temperaturforskjeller mellom sjøen og brønnstrømmen.

For å unngå for store belastninger leverer Partnerplast / Marine Subsea Group i samarbeid med Mjøsplast og Ingenium, forskjellig beskyttelsesutstyr for innfestning av kabler, avstivere for å hindre at rørene bøyer seg mer enn spesifisert, samt forskjellige fasteanordninger for utstyr som følger stigerørene.



Store trykk

For å få oppdrift fylles forskjellig oppdriftsmateriale i plastlegemene avhengig av vanndypet. Stroe trykk må ikke deformere flytelegemene.

Teknisk sjef Erik Godøy har lagt ned mye arbeid i å utvikle flytematerialer som kan tåle de store trykkene. For utstyr i den Mexicanske Golfen og utenfor Brasil kan vanndypene bli mer enn 2000 meter, dvs et trykk på mer enn 200 bar.

– Vi har en tredobbelt sikkerhetsfaktor. Det betyr at skal utstyret ned på 1000 meter må det tåle et trykk på 300 bar, forteller Godøy

For dyp ned til 500 meter kan de bruke en spesiell prafinvoks i kombinasjon med kuler av glass. På større dyp brukes epoksy i stetdet for parafinvoksen. I tillegg har Godøy utviklet en isoporkule som belegges med epoxy, som kan brukes som flyteelement. Denne kombinasjonen gir svært god oppdrift.



Store summer

Tiden fra 1996 og frem til nå har blitt brukt til å utvikle et bredt produktspekter. Bedriften har vokst fra 4 til 27 ansatte.

– Vi har brukt mer enn 35 millioner kroner i utvikling av vår produktportofølje i offshoremarkedet. Jeg regner med at samtidig som oljeindustrien trekkes ut på stadig dypere vann, stiger etterspørselen etter våre produkter, sier Samuelsen.

Ved siden av offshoresatsingen, produserer også selskapet produkter til matvareindustrien, samt en liten båt.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.