NETTARKIV

offshore 2002

Anders J. Steensen
16. des. 2002 - 15:24


Den ene er stortingsmelding 38 (2001 -2002), om olje- og gassvirksomheten, og den andre er stortingsmelding 9 (2002 - 2003) om innenlands bruk av gass. Begge meldingene viser klart betydningen av olje- og gassvirksomheten. Forhåpentligvis vil de også vekke til live en erkjennelse hos de fleste stortingsrepresentanter om nødvendigheten av å drive med forskning og utvikling for å få til verdiskaping.

Lønnsomheten faller

Mer dramatikk har det vært på leverandørsiden. Etter at Aker og Kværner ble slått sammen i fjor, har ABB kommet i vanskeligheter, først og fremst finansielt. Nesten hele den norske virksomheten er budt ut for salg, igjen blir kun de enhetene som driver innen automasjon og elektriske apparater. Også oljevirksomheten er klar for nye eiere

På slutten av året begynte en del av verkstedene å få færre oppdrag. De ansatte ved Kværner Egersund må finne seg i oppsigelser og permitteringer etter at oppdrag glapp til Dragados i Spania. Den sterke norske kronen og rentenivået har medført svekket konkurranseevne. Likevel klarte Aker Verdal å få kontrakter på britisk sokkel for nye stålunderstell. Det viser at dersom verkstedet er spesialisert, er det forsatt etterspørsel etter tjenestene.

Nytt oljeselskap

Konsolideringen inne oljeselskapene fortsetter. Etter at Du Pont mer eller mindre hadde budt Conoco frem for salg da selskapet ble børsnotert i 2000, varte det ikke lenge før Phillips Petroleum meldte sin interesse. I sommer ble alt klart og sammenslutningen av de to selskapene ble godkjent av amerikanske myndigheter. Dermed ble CononcoPhillips etablert, et selskap som kommer til å prege norsk oljevirksomhet i mange år til. Ekofisk skal leve i minst 50 år til.

Snøhvit i farta

Snøhvit-utbyggingen er kommet i gang til tross for en utsettelse på fire måneder. Statoil beregnet at utsettelsen pluss endringer i arbeidsomfanget ville koste tre milliarder kroner ekstra. Dette skapte harme hos samarbeidspartnerne i lisensen. Dermed ble Snøhvit-utbyggingen lagt direkte under finansdirektør Inge Hansens kontroll. Prosjektet er i rute, til tross for at NCC trakk seg fra kontrakten og AF -gruppen måtte steppe inn på planering for landanlegget. Nå er det knyttet størst spenning til hvem som skal levere dekket til lekteren som skal holde hele prosessanlegget. Norsk industri har klaget over at designet ikke er tilpasset norske offshoreverft. Dermed kan det være fare for at en av de største prestisjekontraktene i år glipper til utlandet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.