ROMFART

– Offentlige midler forvaltes feil

Går ikke til de mest bærekraftige romprogrammene.

KONGELIG: Under kongebesøket på Andøya ble det skutt opp en jubileumsrakett. Raketting gikk ni kilometer opp og målte vind, trykk og temperatur. Foto: Kolbjørn Dahle / NTB scanpix
KONGELIG: Under kongebesøket på Andøya ble det skutt opp en jubileumsrakett. Raketting gikk ni kilometer opp og målte vind, trykk og temperatur. Foto: Kolbjørn Dahle / NTB scanpix Bilde: Kolbjørn Dahle / NTB scanpix
26. aug. 2012 - 15:49
Vis mer

Samlet omsetning av romvirksomhet i Norge har falt med 33 prosent siden 2003. Antall ansatte har blitt halvert.

En ny evaluering av norske romprogrammer viser at regjeringens forsøk på å balansere nedgangen med offentlig støtte til enkelte segmenter i norsk romindustri ikke har ført til mer verdiskaping.

– Det har vært en sterk salgsvekst for de bedriftene som mottar mesteparten av støtten, men ikke tilstrekkelig til å oppveie den store nedgangen, står det i rapporten gjennomført av PricewaterhouseCoopers (PwC) på oppdrag fra Nærings- og handelsdepartementet.

Les også: Curiosity-teknologi ble testet på Svalbard

Ikke konkurransedyktige

Mesteparten av den offentlige støtten til romprogrammer er rettet mot produksjon av bæreraketter og satellittkomponenter. Ifølge rapporten er ikke norske satellittkomponenter særlig konkurransedyktige.

– Det er risiko for at det vil være utilstrekkelig i størrelse og omfang til å konkurrere med integrerte, globale konglomerater. (..) Det er grunnlag for å stille spørsmål ved bærekraftigheten til den offentlige støtten, står det i evalueringen.

Det er ikke en stor nok etterspørsel i Norge. I utlandet finnes det større globale aktører på raketter og satellittkomponenter. Det samme gjelder markedet for bakkeutstyr.

Les også: Satellittkontrakt verdt 132 millioner

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Stengt ute

Evalueringen gjør rede for markedet for bildedata med høyoppløselige optiske bilder og radar.

– Norge har ingen aktivitet i datainnsamling og risikerer å bli stengt ute fra det voksende markedet, heter det.

De norske aktørene har en betydelig global markedsandel innenfor tjenester til mobil satellittkommunikasjon og jordobservasjonssatellitter. Disse mottar svært lite støtte.

Ivar Strand fra PwC anbefaler likevel å rebalansere og øke støtten til kommersialisering av umodne teknologier.

Les også:

Får skryt

Når det gjelder offentlig støtte til miljø- og samfunnssikkerhet, har det gitt svært positive resultater.

Styrking av marin overvåkning har hatt betydelige effekter. Nyere programmer for overvåkning av landarealer er i ferd med å bli institusjonalisert.

– Det er nyttig å få friske øyne til å se over hva vi driver med. Det er ikke sikkert de har funnet de riktige svarene, men det skaper en debatt for bedrifter og institusjoner med sine innspill. Vi får analysert oss på en god måte, sier nærings- og handelsminister Trond Giske.

Les også:

Dette er Telenors nye supersatellitt

Vil bygge laserforsvar mot asteroider  

Dette skiller Curiosity fra forgjengerne  

Unike bilder av Norge fra verdensrommet

Se astronautenes ti mest legendariske bilder  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.