OLJE OG GASS

Odfjell Drilling kjøper seg opp i Robotic Drilling Systems

Har stor tro på robotiserte boresystemer.

Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
4. apr. 2014 - 10:46

Boresystemselskapet ble etablert i 2005 som Seabed Rig. Målet var å lage et fullautomatisert boresystem som kan stå på sjøbunnen.

Veien fram er lang og blitt lengre enn gründerne så for seg. På veien så de at det var mulig å kommersialisere deler av det automatiserte boresystemet, og løfte det opp av sjøen og inn på rigger og plattformer.

 I 2012 skiftet selskapet navn til Robotic Drilling Systems (RDS). Første kommersielle produkt er snart klart for pilottesting.

Next gen

Odfjell Drilling ser det automatiserte boresystemet som neste generasjons boredekksutstyr.

Det vil bety raskere og mye tryggere boring. Ingen personer behøver å være i farlige områder på boredekk.

Ifølge Odfjell Drilling vil utstyret kunne installeres ikke bare på nye borerigger, men også på eksisterende installasjoner.

Les også: Her er 26 av de viktigste teknologiene fra oljebransjen

Framtidsvisjon: Slik så Seabed Rig for seg arbeidsplassen for boreoperatørene.
Framtidsvisjon: Slik så Seabed Rig for seg arbeidsplassen for boreoperatørene.

Del-kommersialisering

Teknisk Ukeblad skrev i 2012 at «Det vesle, norske selskapet Seabed Rig har vært en favoritt i oljebransjen i noen år. Selskapet sprengte mentale grenser ved å introdusere sin ubemannete og automatiske borerigg som kan stå på havbunnen.»

Administrerende direktør og en av grunnleggerne, Lars Raunholt, sa da til Teknisk Ukeblad: « Vi har sett at vi kan bruke robotteknologi på landrigger og konvensjonelle offshorerigger. Det er et enklere og mer nødvendig steg å gå, før vi tar det hele ned på havbunnen.»

Spart inn på en brønn

At det vil være god økonomi for boreselskapet og dermed oljeselskapet, er han ikke i tvil om:

– Dersom en rigg eller et system stenges ned i et par minutter, kan det fort bli svært dyrt. Vi sier at en av våre roboter er tjent inn på boringen av én brønn. Det er penger å spare for operatørene, i tillegg til at det gir et verdifullt HMS-aspekt. Man slipper folk som går inn i såkalt rød sone, i og med at en robot gjør jobben med å koble sammen rør og klargjøre for boring, forklarer Raunholt.

Odfjell Drilling skriver i en pressemelding at investeringen i Robotic Drilling Systems skal sikre at selskapet beholder lederposisjonen innen boring og fortsatt være en pioner ved å ta i bruk ny teknologi.

I 2015 skal utstyret være klar for fullskalatesting og med offshoretesting i 2017.

Les også: Disse robotene kan bli fremtidens bygningsarbeidere

Romfart og sjøbunn

Amerikansk romfartsindustri har fattet interesse for RDS med tanke på boring på Mars. En avtale med Nasas Jet Propulsion Laboratoriy (JPL) ble  inngått i 2012.

– Framtidsvisjonen er at systemene blir helt autonome. Avtalen vi har med NASA og JPL går ut på at vi bruker softwaren de har utviklet til sine Mars-fartøyer på våre boreroboter, sier Raunholt.

Da selskapet startet opp i 2005, var drømmen å løse oljeselskapenes arktiske utfordringer, ikke romfartens.

Odfjell Drilling har seks moderne rigger for tøffe forhold og ultradypt vann (3000 meter) og operer både på norsk sokkel, Afrika og Brasil. Selskapet har også ansvar for boreoperasjoner på 20 produksjonsplattformer i Nordsjøen.

I tillegg utfører selskapet engineering og prosjektstyring for offshore boring fra faste og flytende plattformer i mer enn 20 land.

Les også:

Her sveiser robotene døgnet rundt

– Hver tredje arbeidsplass kan erstattes med en robot  

Her river klatrerne eksosrør på 60 tonn  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.