ENERGI

Nytt forsøk på svensk gassalg

Atle Abelsen
12. mars 2003 - 07:30




Etterspørselen etter norsk gass er stor i Europa, og den øker. Et gassalg til Sverige er derfor mer av strategisk enn økonomisk betydning.

- En rørledning fra gassnettet i Nordsjøen og østover vil lette etableringen av landbasert bruk av naturgass også på Østlandet, tror Steensnæs. På et åpent møte i Det Norske Vitenskaps-Akademiet (NTVA) i Oslo i kveld vil han innlede om regjeringens planer om gassalg og innelands bruk av gass.

Statlig delfinansiering

En rørledning til Sverige med avgrening til Grenlandsområdet er kostnadsberegnet av Norsk Hydro til rundt 5,5 milliarder kroner. Arbeiderpartiets talskvinne i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, Sylvia Brustad, mener at staten bør delfinansiere en slik forbindelse.

- Vi vil i forbindelse med behandlingen av gassmeldingen i slutten av denne måneden foreslå et statlig selskap som skal stå for bygging og drift av infrastruktur til innenlands bruk av naturgass. Staten bør gå inn med rundt seks milliarder kroner i aksjekapital. Det skal dekke deler av kostandene ved gasstransport til både Grenland, Skogn og andre områder som er aktuelle. Resten skal vi lånefinansiere og invitere industri og private investorer til å bidra med, sier Brustad, som også skal innlede på møtet i NTVA i kveld.

Møtes før sommeren

De nordiske ministrene skal etter planen møtes i september, men Steensnæs mener det er viktig å diskutere vinteres erfaringer fra kraftmarkedet så snart som mulig. På kveldens møte i NTVA kommer statsråden til å fortelle at han vil diskutere både forsyningssituasjonen og det felles nordiske kraftmarkedet med de andre nordiske energiministrene.

Men den svenske handelsministreren Leif Pagrotsky er en hard nøtt i forhandlingene. I 2001 mislykkes det forrige forsøket på å selge nosk gass over kjølen. Steensnæs kan kanskje håpe på moralsk støtte til et gassalg fra den danske statsråden. Danskene ser gjerne at svenskene stenger den andre reaktoren i kjernekraftverket Barsebäck, slik de har planlagt.

Vinterens forsyningssituasjon har imidlertid snudd stemningen både i befolkningen og hos politikerne, som nå vil beholde reaktoren. Danmark har startet gasseksport til svenskene for å erstatte noe av kraften som blir borte i Barsebäck. Men det er på langt nær tilstrekkelig, og danskene kan håpe at norsk gass i større mengder kan snu den svenske stemningen tilbake til fordel for stengning igjen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.