OLJE OG GASS

Nytt boreutstyr til 21 plattformer

Anders J. Steensen
23. okt. 2008 - 07:06

Bergen: StatoilHydro sikter mot å øke produksjonen på norsk sokkel.

Et av virkemidlene er å bruke allerede eksisterende infrastruktur som plattformer og rørledningssystemer for å hente ut maksimalt med olje fra de eksisterende feltene og deres reservoarer.

Men også å bore ut til omkringliggende oljepytter i undergrunnen må til for å sikre seg de dyrebare oljedråpene.



Langt liv

Flere av de eldste plattformene har fått forlenget levetiden med opp til 15 år.

Boreanleggene på disse er gamle og uhensiktsmessige og tilfredsstiller ikke lenger myndighetenes krav. Dessuten er mange av apparatene nedslitt etter 25 års drift. Behovet for oppgradering er til stede.

– På flere av anleggene er det ikke lenger mulig å få reservedeler. En del av utstyret er datastyrt, men det er ikke mulig å få tak i programvare eller elektronikk til 25 år gamle enheter. Da må vi gå på Teknisk Museum. Utstyret må oppgraderes, sier direktør for prosjektledelse i boring og brønn på norsk sokkel, Tore G. Teige.



Bedre HMS

En god del av investeringene som skal gjennomføres skyldes skjerpede krav til helse, miljø og sikkerhet – HMS.

– Det kom nye krav til forbedret arbeidsmiljø i 2001. Når vi forlenger levetiden på de gamle mastodontplattformene, så må vi følge disse kravene. Vi kan ikke la folk bli eksponert for farlige kjemikalier, støy og annen påvirkning. Vi må opp til dagens standard på anleggene, understreker teknisk systemansvarlig for boreanleggene, Per Ove Haugen.

Teige forteller at det er kamp om personell.

– Vi må ha attraktive arbeidsplasser skal vi få tak i de beste folkene for å drive oss videre. Da må vi ha moderne anlegg, sier han.



Er godt i gang

Utskiftingen av anlegg og anleggsdeler vil skje gradvis. Statfjord B er allerede godt gjennom første fase og godt inne i fase 2, mens Statfjord C har fullført fase en av oppgraderingen, mens fase 2 er i startgropa.

Statfjord A er oppgradert. Deretter følger flere av de andre eldre plattformene som Veslefrikk, Gullfaks, Snorre A og Oseberg. Totalt er det snakk om 21 boreanlegg som skal forynges.



Ny rammeavtale

For å sikre tilgang på utstyr og kompetanse har StatoilHydro inngått en rammeavtale med de store leverandørene av boreutstyr.

Leverandørene som har fått rammeavtale er Aker Solutions, National Oilwell Norway, Step Offshore, Weatherford, Scomi Oiltools, Halliburton (rammeavtale og rammekontrakt), MI Swaco og Cameron.

– Rammeavtalene vil effektivisere administrasjonsarbeidet i forbindelse med bestilling og levering av boreutstyr på faste installasjoner. Standardisert utstyr og kortere leveringstid er også stordriftsfordeler vi får gjennom disse avtalene, sier Teige.



Har ikke god nok kapasitet

Gjennomføringen av prosjektene er krevende. For å opprettholde høy produksjon, må brønnene bearbeides kontinuerlig. Nedstengingen av boreanlegget må være så kort som mulig.

– Det har vist seg at gjennomføringen av prosjektene tar lengre tid enn vi har planlagt. Vi mangler kapasitet både hos leverandørene og i StatoilHydro. Det er rom for forbedringer, sier Haugen.

3D forenkler

Han legger til at bruk av avansert 3D teknologi forenkler arbeidet offshore.

– På Oseberg C og Gullfaks har vi brukt 3D laserskanning og fått bygget opp en modell av boremodulene. Vi har 3D modeller av utstyret vi skal sette inn og kjørt dette i en simulator. Da har vi sett om det er plass til utsyret, om det kommer inn, og kunne utarbeide arbeidsprosedyrer for utskifting av utstyret. Jeg er overbevist om at denne teknologien vil bidra til raskere prosjektgjennomføring og bedre opplæring av boreoperatørene, sier Haugen.



Standardiserer

Fram til nå har hvert enkelt boreanlegg vært unikt. Gjennom oppraderings- og fornyelsesprogrammet vil StatoilHydro få et langt mer standardisert boreutstyr.

I utgangspunktet var boreanleggene designet gjennom Norsok 1 krav til å bore inn til 6500 meter lange brønner.

– Erfaringene vi har viser at det kan brukes til å bore brønner som er mer enn 10 kilometer lange. Vi skal gjøre anleggene så fleksible som mulig. Våre egne HMS-krav er strengere enn regelverket. Vi ønsker at våre boreanlegg skal ha en sikker og effektiv drift, slik at det er mulig å planlegge operasjonene enda bedre enn i dag, sier Teige.



Fortsatt rom for forbedringer

Haugen legger til at det er fortsatt mye å hente på å effektivisere boringen.

– Industrien er gjennomgående konservativ. StatoilHydro ønsker å innføre industrielle nyvinninger også i oljeindustrien. Jeg tror det er mye å hente ved i større grad å robotisere arbeidet på boredekk, samt å automatisere selve boringen, sier han.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.