ARBEIDSLIV

Nytt belegg dreper bakterier

23. mai 2001 - 11:00

Massachusetts Institute of Technology (MIT) har utviklet et permanent belegg som på elektrokjemisk måte dreper alle typer bakterier som fester seg til det. Stoffet fester seg til enhver biolologisk overflate. Det har hele tiden samme biologiske effekt, og skal bare renholdes på normal måte, sier Joerg Tilleer fra MIT.

Sykehustest

Under utviklingen av det hemmelige stoffet ble glassflater med bakterieløsninger representative for sykehusmiljø dusjet. En rekke beskyttede og ubeskyttede plater ble testet. Etter en viss inkubasjonstid ble bakterier pr. overflateenhet telt. På de behandlede glassplatene var det ikke tegn til liv, mens de ubehandlede hadde skremmende mange bakterier, hevder Tiller.

Stoffet er av typen heksyl-PVP og dreper for eksempel mellom 94 og 99 prosent av de stafylokokkene som gjerne utvikler seg på en smittet flate. Det virker dessuten som om stoffet ikke tillater mikrobene å utvikle resistens.

Folkehelsa skeptisk

– Jeg er generelt skeptisk til slike bakteriedrepende malinger. Historien viser oss at smittestoffene før eller senere utvikler resistens. I noen tilfeller forekommer også kryssresistens, det vil si at bakterienes resistens mot den bakteriedrepende malingen også gjør dem resistente mot visse antibiotika, sier overlege ved Folkehelsa, Preben Aavitsland.

Overlegen minner også om at overflater og døde gjenstander ikke er noen viktig kilde for smitte verken i eller utenfor sykehus. Selv om vi skulle klare å desinfisere alle overflater hele tiden, vil vi se nesten like mange tilfeller av sykehusinfeksjoner. Økt håndvask er et mye viktigere tiltak enn forsøk på å desinfisere omgivelsene våre.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.