KUNSTLUNSJ: NVE-ansatte kan glede seg over langt mer moderne kantine enn tidligere. (Bilde: Hilde Harket/NVE)
ROTUNDE: Den kjente trappen i NVE-bygget er selvfølgelig bevart. (Bilde: Hilde Harket/NVE)

Nyåpning av NVE-bygget i dag

  • Kraft

NVE-bygget, Middelthunsgate 29

  • Stod ferdig i 1964 og er på rundt 22 000 kvadratmeter .
  • Norges vassdrags- og energidirektorat har hele tiden holdt til i bygget.
  • Deler av bygget er fredet.
  • Rehabilitering avsluttet sommeren 2011.
  • Eies av Entra Eiendom AS.
  • Opprinnelig arkitekt er Fr. Lykke-Enger og Knut Enger. Arkitekt for rehabiliteringen: Dark Arkitekter.
  • Kunstneren Odd Tandberg har stått for utsmykningen av bygget.

Kilde: NVE



Bedre luft, stabil temperatur, moderne lokaler og åpne kontorlandskap er den nye hverdagen til ansatte i Norges vassdrags- og energidirektorat.

I dag markeres gjenåpningen av det delvis verneverdige bygget i Middelthunsgate på Majorstua i Oslo, etter at rehabilliteringen ble fullført tidligere i år.

OIje- og energiminister Ola Borten Moe og Oslos ordfører Fabian Stang er på gjestelisten.

Kulturminne

I bygget, som nå har energiklasse B, er det installert radiatorer med vann fra fjernvarme som energikilde, nye og tettere vinduer, bedre isolasjon og utskifting av en yttervegg.

Entra Eiendom har i tillegg gjort en mengde mindre forbedringer, noe som gir et årlig energibruk på under 126 kWh per kvadratmeter.

Men det nyrenoverte bygget blir også løftet fram som et kulturminne over etterkrigstidens satsing på kraftutbygging.

SIRKELTRAPP: Den kjente trappen i NVE-bygget er selvfølgelig bevart. Hilde Harket/NVE
Riksantikvaren stilte strenge krav til rehabilliteringen av Middelthunsgate 29, fordi det sammen med regjeringskvartalet var et av de få bevarte kontorbyggene i akkurat denne stilen.

Cellekontor vernet

Verneverdiene, samt at det er vanskelig å gi eksisterende bygg den beste energimerkingen, gjorde det umulig å oppgradere bygget til energiklasse A.

– Det er blitt lyst, fint og veldig lekkert. Nå sitter mange av oss i åpne løsninger, og noen i kontorer med glassvegger. Før var det nesten bare cellekontorer her, sier senior kommunikasjonsrådgiver Hilde T. Harket i NVE til Teknisk Ukeblad.

Langt fra alle cellekontorene er fjernet. Noen er bevart nettopp for å minne kommende generasjoner om at det var noe som het cellekontor i gamle dager.

Utrydningstruet

– Ifølge Riksantikvaren er det nesten ikke noen typiske cellekontorer igjen, og derfor er noen av lokalene i de øverste etasjene vernet, og cellekontorene beholdt, forteller Harket.

– Ifølge Riksantikvaren er det nesten ikke noen typiske cellekontorer igjen, og derfor er noen av lokalene i de øverste etasjene vernet, og cellekontorene beholdt, forteller Harket. FREDET CELLEKONTOR: "Den lille byråkrats kontor". Verneverdig, har Riksantikvaren bestemt. Foto: Hilde Harket/NVE. Hilde Harket/NVE

Det gjelder blant annet sjette etasje, som i en kort periode huset NVEs energiavdeling, fram til terrorangrepene 22. juli. Nå er det Olje- og energidepartementet som bruker etasjen, i påvente av nye, mer egnede lokaler.

Status-vindusåpnere

OED-ansatte jobber for tiden i cellekontor som Riksantikvaren kaller "den lille byråkrats kontor".

Statsråd Ola Borten Moe jobber fra det tidligere kontoret til NVE-direktør Agnar Aas. Foruten å tilfeldigvis være nymalt i en passende mellomgrønn farge, har kontoret også beholdt spesialfredete vindusåpnere.

SUBTILT: Tidligere var disse vindusvriderne forbeholdt NVEs direktører. NVE
Kuleutgaven av vindusåpnerne var tidligere forbeholdt direktørene, og gav alle et subtilt hint om hvor i hierarkiet den ansatte var plassert.

Fornøyd Riksantikvar

– NVE-huset er av nasjonal verdi med store kvaliteter fra etterkrigstiden. De fredete rommene er restaurert, og er flotte tidsbilder fra 1960-tallet. Samtidig er bygningen oppgradert til moderne kontorlokaler. Vi hos Riksantikvaren er meget fornøyd med resultatet, sier riksantikvar Jørn Holme i en melding.

Ombyggingen har også ført til at NVE får plass til sine over 400 medarbeidere på mindre areal enn tidligere og arealbehovet er redusert med 30 prosent.

KONTORLANDSKAP: De fleste steder er likevel cellekontorene erstattet av åpne kontorlandskap. NVE/Rune Stubrud
– Vi brukte tid på mye medvirkning i forkant, og alle fikk komme med innspill om de ville sitte i åpent eller delvis åpent landskap. Folk sitter nå og jobber sammen, og har bedre interaksjon med hverandre. Vi i kommunikasjonsstaben har byttet til åpent landskap, og det fungerer veldig bra, sier Harket til Teknisk Ukeblad.

Mindre energibruk

Bruk av mindre areal slår positivt ut på energiregnskapet, ifølge Entra.

– Dette prosjektet viser at det er mulig å redusere energiforbruket betraktelig og effektivisere arealbehovet i gamle bygg, samtidig som byggene beholder sine preg. Bygg står for en stor del av Norges energiforbruk og oppgradering av eksisterende bygg er derfor avgjørende for å redusere energiforbruket i samfunnet, sier administrerende direktør Kyrre Olaf Johansen i Entra Eiendom.

Les også hvordan Teknisk Ukeblad bryskt ble dratt inn av en Nokas-vakt dagen før åpningen: Fotoforbud på NVE-bygget