ARKIVNYHETER

Ny vaskerobot fra Sperre

Anders J. Steensen
29. aug. 2011 - 10:15

NOTODDEN: Etter å ha levert ROV-er (Remote operated Vehicle – fjernstyrt undervannsrobot) til offshoreindustrien i en årrekke, har Sperre vendt nesen mot oppdrettsbransjen. – Vi ser at det er et stort behov for å automatisere og forbedre vedlikeholde av merder slik at oppdrettsfiske ikke rømmer. I dag er dette ofte manuelle operasjoner som gjennomføres med bruk av dykkere. Vi mener at dette kan mekaniseres ved å bruke ROV med spesialutstyr for å kunne vaske og reparere, bøte, merdene, sier markedskoordinator Wenche Haugerud i Sperre.

Ledende

Det første selskapet som skal ta i bruk ROV-teknologien for å vaske merdene er Bremnes Seashore på Bømblo. Selskapet har i dag 17 anlegg for matfisk i Rogaland og Hordaland, og fire anlegg for settefisk. For den jevne bruker er selskapet best kjent gjennom Salma-laksen. Selskapet har bestilt en ny båt hvor de nye roboten skal monteres om bord til bruk for vasking og inspeksjon av merdene.



Høytrykksspyler

Selve roboten er basert på en standard ROV med kameraer. På denne ROV-en monteres en ramme. På denne rammen er det montert en brakett som kan dreies 90 grader. På denne braketten er selve vaskeroboten montert. Vaskingen gjøres ved at det er montert skiver med flere dyser som spyler ut vann under høyt trykk. Vanntrykket får disse skivene til å rotere med stor hastighet.

– Tester har vist at denne metoden er mer miljøvennlig enn tidligere metoder. Det blir ikke så stor slitasje i merdene slik at de ikke revner like lett som tidligere. Dermed er sjansene for at laks rømmer lang mindre forklarerer Haugerud. – I tillegg slipper brukeren å tenke på bruk av dykker. Dette er også med på å forbedre HMS-statistikken, sier hun.



Reparerer automatisk

Roboten er i dag ikke utstyrt slik at den automatisk bøte på nøtene i merdene, men Sperre holder på med å konvertere slikt utstyr til bruk på en undervannsrobot. – Vi har sett på utstyr som automatisk bøter garn i forbindelse med vanlige fiskerier. Det vi gjør er å videreutvikle det slik at det kan monteres på en ROV og brukes under vann, forteller Haugerud.

En annen forbedring Sperre har gjort med ROV-en er at de har utviklet en ny kontrollstol for ROV-operatøren. – Offshore brukes ofte to operatører, en som styrer ROV, og en som opereres manipulatorene. For oppdrettsnæringen er det aktuelt å kun bruke en operatør, vesentlig fordi disse ROV-ene er mindre og går på langt grunnere vann, og dermed er lettere å kontrollere, sier Ronny Liøkel. som er prosjektleder for ROV-en til Bremnes Seashore.



Undersak:

Bygger subseasenter i Heddalsvannet.

Sperre har opplevd en kraftig vekst og har behov for å utvide lokalene. Derfor har selskapet gått i gang med å bygge et nytt kontorbygg som i tillegg har verksted og en testhall. – I alt er det 11 bedrifter på Notodden som enten leverer utstyr eller tjenester innen undervannsutstyr. Vi fant derfor ut at det var et stort behov for et testbasseng her. Vi er også med i interesseorganisasjonen Subsea Valley, som omfatter de fleste bedriftene fra Asker til Notodden som er i subsea-bransjen. Disse har også etterlyst et testbasseng, forteller Wenche Haugerud.

Subsea Valley

Hun forteller at de fleste bedriftene ligger i SMB segmentet og at gjennom Subsea Valley kan de utveksle erfaringer og kunnskap. – Vi har flere prosjekter hvor vi samarbeider. Vi hadde ikke kommet dit vi er i dag uten dette samarbeidet, forteller Haugerud.

Gjennom samarbeidet i Subsea Valley har det heller ikke vært vanskelig å få leid ledige lokaler i det nye subseasenteret ved Heddalsvannet. Lokalene er på det nærmeste 95 prosent leid ut. – De siste fem prosentene vil vi beholde for oss selv for å sikre at vi har vekstmuligheter, sier hun.



55 mål

Til sammen disponerer Sperre 55 mål som er regulert til industriformål. Investeringen i de nye lokalene er på ca. 100 millioner kroner. De gamle lokalene som ligger like bak skal selges. I tillegg til de nye lokalene vil Sperre bygge en brygge ut i Heddalsvannet. Ved denne bryggen vil det på det dypeste være et vanndyp på 15 meter. – Vi ha som målsetting å kunne teste relativt store undervannsinstallasjoner her på Notodden. De kan fraktes hit på lekter, forutsatt at bredden er begrenset til bredden på slusene mellom Skien og Notodden.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.