KARRIERE

Ny skole for montører

Mona Sprenger
30. okt. 2009 - 07:13
Vis mer

Sammen med Espen Eide er han i full sving på det nye uteanlegget for energimontørfaget på Opplæringskontoret for Elektrofag, Romerike. Her har selskapet Infratek nå åpnet sin egen skole for energimontører.

– Dette området er det første i sitt slag i Oslo og Akershus. Vi har brent for dette lenge. Vi må satse på å få yngre mennesker inn i faget og vi må også drive etterutdanning, sier Bjørn Frogner, konsernsjef i Infratek.

Trenger folk

Gjennom denne skolen ønsker Infratek også å styrke sine ansattes fagkompetanse.

– Her vil de få muligheten til å trene på reelle situasjoner i trygge omgivelser, og vi kan forberede lærlingene på hva de vil møte i arbeidslivet, sier leder for Infrateks opplæringsprogram, Thorolf Ramstad. Han er klar på at behovet for folk med kompetanse er voksende.

– Det skjer masse innenfor energi, og vi trenger mennesker som kan utføre disse endringene, sier Ramstad.

Forgubbing

Han er bekymret over forgubbingen i bransjen.

– Det var en tiårsperiode hvor det ikke ble tatt inn noen lærlinger. Vi har derfor masse sekstiåringer som snart går av med pensjon. Å være montør er en tung, fysisk jobb.

I flere år har Thorolf Ramstad sammen med Robert Cowburn jobbet med å rekruttere unge. I skoleverket har de blitt tatt godt imot og nå begynner dette arbeidet å bære frukter.

– Mange som begynner på elektro vet ikke at det finnes noe alternativ til det å bli elektriker. Dette er et ute yrke som er røffere fysisk. Det appellerer til mange, forteller Robert Cowburn, som er ansvarlig for opplæringen av lærlingene. Det eneste som mangler er jenter.

– Vi sliter med å rekruttere jenter. Dessverre er bransjen gjennomsyret av gutter og vi mangler et jentemiljø.

Trenger AUS-kompetanse

Det er ikke bare lærlinger som skal få boltre seg på dette uteanlegget. Her skal også det drives opplæring på AUS (arbeid under spenning).

– Dette er et ungt fagområde med et stort vekstpotensial. Det er få med denne kompetansen i Norge, og det stilles strenge krav til erfaring og prosedyrer, sier Ramstad. Han får støtte av Harald Thomessen, som jobber som mentor for mange som skal lære seg AUS i Norden.

– AUS er den vanligste metoden i Europa og slik har det vært i mange år. I Norden har vi derimot ikke trodd på dette. Vi har ikke trodd at sikkerheten er bra nok, men det er omvendt, mener Thomessen.

– Det er isolasjonen som beskytter mennesket.

– Hvorfor er dette en bedre metode?

– Det er en økonomisk riktigere metode for nettselskapene. Teknisk er det en riktigere metode og sikkerheten er bedre. Vi taper årlig på at vi ennå ikke kommet i gang med dette, sier mentoren, som med et smil sier at hvis vi ikke får opp kompetansen på dette feltet må hente montører fra Storbritannia og Frankrike.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.