KRAFT

Ny oppfinnelse sparer kraftselskapene for millionbeløp

Lars Antonsen
2. feb. 2009 - 08:16

FAUSKE: 2000 arbeidstimer og én millioner kroner har gått med til å utvikle en ny topphette og monteringssett for høyspentstolper av trevirke. Og dem finnes det mange av rundt om i Norge.

Gjennom 34 år i kraftbransjen har fauskemannen sett seg lei på problemet – at topphettene rives av, tæres vekk av vær og vind og at høyspentstolpene rett og slett råtner.



Med strøm

– Men det beste med dette systemet er at man kan montere nye topphetter uten at man må slå av spenningen. Det sparer kraftbransjen for millioner av kroner og frigjør mange timers ressursbruk, sier oppfinneren selv.

Trestolpen i hagen er velbrukt, men nå er produktet klart. Fem kraftselskaper har allerede kjøpt det designbeskyttede settet som skal gjøre vedlikeholdet enklere og nettleien lavere.

Kort fortalt kan montørene stå de foreskrevne meterne under kraftlinjen, sette på og skru fast topphetten som har skruehullene på siden og ikke midt oppå.

En drill montert på en lang stang gjør at montørene kan stå under linjen og gjøre jobben trygt.



Lokal plast

– En standard topphette er av aluminium og har en skrue på toppen. Roald Engans versjon er i plast og skrus fast i siden på stolpen. Dette gjør den mer stabil og robust mot vær og vind. I tillegg beskytter den stolpen bedre.

Jeg blir neppe rik av dette. Totalt i Norge finnes det rundt 300 potensielle kunder, men jeg har allerede siktet meg inn på de andre nordiske landene.

Tilbakemeldingene jeg har fått er overveldende, sier kraftbransjens Petter Smart.

I tillegg vil produksjonen av «Toppkit», som produktet er døpt, gi lokale ringvirkninger. Planen er at Vev-Al-Plast på Rognan skal ta seg av produksjonen også i framtiden.



Tegnestøtte

Oppfinneren, som til daglig er ansatt i SKS Nett as, har brukt nesten alt av ferie og fritid siden 2006 på utviklingen av produktet. Han har fått 400 000 kroner i støtte fra Innovasjon Norge og 50 000 kroner fra Fauna.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Jeg vil også takke Laila Nordnes i Saltdal Industri- og Næringshage. Hun har tegnet produktet ut fra mine anvisninger, sier Roald Engan.

BE Energi, Fauske Lysverk, f.eks., Nord-Salten Kraftlag og AUS-eksperten i Hedmark har kjøpt den nye oppfinnelsen til 59-åringen fra Fauske.



– Sparer millioner

Effektivisering, ringvirkninger og ikke minst reduserte kostnader er blant argumentene som er lagt fram i produktbeskrivelsen av oppfinnelsen til Roald Engan.

Adm. direktør Rune Stensland i Salten Kraftsamband Nett as uttaler følgende: «Dersom en strømførende ledning som leverer f.eks. 40 MWh er strømløs i Glomfjord, vil kostnadene bare i avbrudd beløpe seg til 1,2 millioner kroner per time».

– Vi har også regnet på dette og finner ut at det er et rimelig og enkelt verktøy som kan komme kundene til gode, sier teamleder Trond Storjord i Bodø Energi Energimontasje. Han forteller at selskapet er i gang med montering av topphetter i Saltstraumen-området under full spenning og at erfaringene så langt er svært gode.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.