ENERGI

Ny industri i vinden

GRÜNDER:Torolf Pettersen i ScanWind tror at deres vindkraftturbiner kan bli ny norsk industri.
GRÜNDER:Torolf Pettersen i ScanWind tror at deres vindkraftturbiner kan bli ny norsk industri.
Knut StrømKnut StrømKnut Strøm
29. sep. 2003 - 10:25

Trondheim: Den får snart følge av nummer to.

Pettersen har svært ambisiøse mål: - Vi tror det er realistisk å kunne produsere vindkraft til en pris på rundt 25 øre/kWh, sier han.

Prøveprosjektet på Hundhammerfjellet skjer i samarbeid med Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE) som også er inne på eiersiden i ScanWind.

Ved juletider skal testturbin nummer to monteres. Den har også en effekt på 3 MW, men skal forsynes med gir. Den første turbinen har en direktedrevet generator med permanentmagneter. Generatoren som er laget av Siemens, skal være verdens største generator med permanentmagneter.

Serieproduksjon?

Torolf Pettersen har mange års erfaring fra vannkraft og vindkraft i Kværner. Maskiningeniøren fra NTNU startet ScanWind 1. januar i 2000 og har i dag 13 fast ansatte fra forskjellig fagområder i tillegg til at han leier inn spesialister.

- Vi startet med en teknologiutviklingsfase for å konstruere en vindturbin med en effekt på 3 MW. Målet var å lage et design som kunne gi konkurransedyktig kraftpris når vindturbinene kommer i serieproduksjon, sier Pettersen. Serieproduksjon tror han er innen rekkevidde neste år.

Det avhenger av at de to vindkraftturbinene på Hundhammerfjellet innfrir forventningene. - Vi har en rekke fagfolk med god erfaring fra kraftbransjen og har dessuten 100 prosent hånd om teknologiutviklingen slik at jeg føler at dette skal gå bra, sier han.

I alt mener Pettersen at de har brukt rundt 100 millioner kroner på utviklingen så langt. Konseptet for vindturbinen med effekt på 3 MW kan utvides til 5 MW.

ScanWind skulle også lage en demonstrasjonsturbin for Vattenfall i Sverige i teknologisamarbeid med ABB. Men ABB la ned sin virksomhet på vindkraft og prosjektet ble skrinlagt. I Norge har ScanWind gått i allianse med Siemens som leverer generatorer og kraftelektronikk.

Mange leverandører

I alt bruker ScanWind 80 underleverandører fra åtte land. For å sette sammen delene har ScanWind i første omgang leid monteringskapasitet hos Aker Verdal. Der er det også god havn som er nødvendig.

- Logistikk på tungt utstyr er en stor utfordring hvis det skulle bli serieproduksjon. Vi vurderer også om vi skal sette opp vår egen sammenstillingshall som er mer tilpasset vårt behov, sier Pettersen.

Store påkjenninger

Svært mange av problemene med konvensjonelle vindturbiner skyldes store påkjenninger på giret. Det mener ScanWind å ha løst ved å lage et akslingsystem som skal holde i 20 år. Systemet er patentsøkt.

Vindturbinene fra ScanWind er bygget i klasse 1 med hensyn til vindforhold. Det betyr at de kan levere kraft i vindstyrker i området fire til 27 m/s. - Turbinene er skreddersydd for nordiske forhold, sier Pettersen. Det er en stor utfordring å lage turbinblad for en rotordiameter på 90 meter til slike store vindkraftverk som tåler vindforholdene.

Spesiell løfteteknikk

ScanWind har utviklet en spesiell løftemetode som er overlegen alle mobilkraner og tåler mye vind. To til fire selvløftende tårn sørger for tunge løft i vindstyrker på inntil 50 meter i sekundet. Et maskinhus med utstyr kan veie fra 400 til 500 tonn.

Da første vindturbin ble montert, ble det mye venting fordi det måtte brukes mobilkran til å sette opp to løftetårn. Nå skal teknikken utvikles videre sammen med TransRig i Verdal som utfører arbeidet.

Godt dimensjonert

- Testkjøringene av den første vindturbinen på Hundhammerfjellet viser at vi har truffet godt med dimensjoneringen. Maskinen går nesten vibrasjonsfritt, sier Pettersen. For å unngå resonanser har ScanWind i konstruksjonsarbeidet brukt kraftige beregningsprogrammer som de selv har utviklet.

ScanWind har et loggesystem som meget nøye overvåker data fra vindturbinen. Selv fjernovervåker Siemens generatoren fra Berlin. - Med fjernovervåkningen håper vi å verifisere våre teorier, sier Pettersen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.